Yorkshire

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI, rühm 3, alarühm 4, Toy Group.

ISELOOM
Yorkshire terrier = aare. Ta teeb alati kõik oma tahmist mööda, isegi siis kui ta teeskleb et ta kuulatub teie tahtele. Ta on imeilus oma pikas sinakas mantlis ja kaunisti sätitud punase lipsuga. Kuid ta ei ole vähem ilus kui ta on täiest sassis soengus, paistmas ainult üks silm sassis tuka alt. Ta on väga rahul kui ta saab olla nukuna vankris, järelvaatajarollis jalgrattakorvis või lamades rahuloluga oma peremehe põlvedel vaadates televiisorit.  Kui ta koos oma perenaisega süüa teeb on üks silm alati valvel, et äkki on midagi maha kukkumas ja on alati abivalmis seda tükki põrandalt ära koristama. Talle meeldib edvistada näituse ringis. Teie yorkie on rõõmus jagades teiega nii sängi kui sööki. Ta järgneb teile suurima hea meelega ükskõik kuhu te ei läheks ja mida te ei teeks. Olenemata tema suurusest on ta väga tark ja elurõõmus. Ta sisendab teile et on teistest koertest suurem ja teie hing ja keha on ainult tema oma. Ta on just imepärane kõigil nendel põhjustel miks inimesed koeri võtavad ja armastavad. Ta kuulmine on imepärane ja teid hoiatatakse kohe kui hääled ja asjade käik on tavalisest erinevad. Yorkied järgnevad oma peremeestele igale poole igal ajal.
Ta tahab, et teda kogu aeg tähele pannakse ja tänu selelle meeldib tal olla alati kõrgemal kohal .Meelsasti lebab ta oma punasel sametpadjal laual või baariletil.

ÜLDVÄLIMUS, MULJE
Kõige väljapaistvamaks  Yorkshire terjeri omaduseks on tema pikk imeilus karv mis langeb mõlemalt poolt ja lahkneb lahuga ninast sabani. Loom peab olema kompaktne, sirge hoiakuga ja tähtsa välimusega. Selle aluseks on tugev proportsionaalne keha. Hoiak on uhke ja tähtis.

TEMPERAMENT JA KÄITUMINE
On julge ja tasakaalukas ergsate liigutustega. Aktiivne/ergas inteligentne Toy terrier. .

PEA
Pea peab olema väike ja lame koljupiirkonnast, mitte liiga ümara otsaesise ja mite liiga pikka koonuga ja koeral peab olema absoluutselt must nina.  Lõuad/hambad – peab olema ilus ja perfektne käärhambumus. Kusjuures ülemised hambad tulevad tihedalt üle alumiste. Hambad on hästi paigutatud lõualuudesse vertikaalselt ja lõualuud on ühepikkused.

SILMAD
Keskmise suurusega, tumedad, läikivad. Terava, inteligentse pilguga/väljendusega ja otse ettepoole suunatud vaatega. Elav pilk. Mitte esiletükkivad. Silmalaugude ääred tumedad.

KÕRVAD
Väikesed, V-kujulöised, kikkis teineteisest mitte liiga kaugel asetsevad. Kaetud lühikese karvaga. Sügava rikkaliku tan-värvusega.

KEHA
Keha on kompaktne, ühtlane sirge seljajoon. Rind on mõõdukalt väljaulatuvate ribidega.

SABA
Lõigatuna – keskmise pikusega, rohkekarvaline, tumedam sinakas karv kui kehal, eriti saba lõpus. Hoiakult natukene kõrem kui selja tasand.
Mittelõiatud - rohkekarvaline, tumedam sinakas värv kui ülejäänud keahaosast. Kõrgem kui seljatasand.  Nii sirge kui võimalik. Sabaga antakse pikkusele hästi tasakaalustatud välimuse.

JÄSEMED
Sirged esi- ja tagajalad hea nurga all, et võimaldada normaalseid liigutusi.
Õlad on hästi arenenud.

KÄPAD
Ümarad. Padjad ja küüned mustad.

LIIKUMINE
Vaba, energiline. Liigub otse nii eest kui tagant vaadates. Kusjuures seljaliin jääb sirgeks,ühtlaseks.

KARVKATE
Kehal pikk, täiesti sirge (mitte laineline), siidjalt läikiv, siidja struktuuriga mitte vattjas. Karv pea peal on pikk ja rikkaliku tan-värviga, tumedam külgedelt kinnitudes kõrvadele ja koonule, kus karv peab oleme eriti pikk. Mingil juhul ei tohi pea pealt langev karv olla punakas pruun ja ei tohi olla musta ja halli.
Keha värvus on tume teras sinine mitte hõbehall. Alates kuklakühmust kuni sabajuureni. Puhas, ilma segatusega kollaks pruuni, või, musta või pronksiga.

KAAL maksimaalselt 3,1 kg.

Merle Tamm,
Eesti Yorkshire Terjeri Klubi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles