Shih-Tzu

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõuajalugu
Nimi Shih-Tzu tähendab hiina keeles "lõvi koer". Nende pärinemine on tänaseni ebaselge. Algselt pärineb Shih-Tzu tiibetist, kui teda peeti templites kui "püha koera". Teatakse et mõnedel juhtudel kingiti neid Hiina Valitsejatele, Manchu dünastia aegadel, ülisuureks austuse märgiks. Nii sattusid nad Hiinasse. Sellel maal said koerad templikoerteks, keda hoiti ainult hästivalvatud kohtades. Kui 1934 aastal asutati Pekingi Kennelklubi, oli loomulik et oli teatav segadus mitmete väksemate tõugude vahel. 1938. aastal tehti Shih-Tzule oma tõustandard ja ta sai ametlikult eraldi tõuks. Sõja ja riigipöörde käigus sattusid paljud  Shih-Tzud Pekingisse, kus neid ristati sageli Pekingi paleekoeraga. Pekingi paleekoera tunnuseid võib tänapäevalgi tugevasti märgata mõnedel Shih-Tzu liinidel.

Tõu iseloomustus
Shih-Tzu on vaatamata oma väikesele kasvule hoopis erinev kui enamus nn. Kääbuskoeri. Nad on lõbusad ja toredad koerad. Neile on väga oluline, et kõik neid paitaksid ja sülle võtakisd, seda muidugi juhul kui nad seda ise tahavad. Neile meeldib väga liikuda, mängida ja oma peremehele head meelt valmistada. Jutt nagu Shih-Tzud oleksid lollid ei vasta tõele. Neid on isegi väga võimalik õpetada, loomulikult teiste vahenditega kui näiteks Saksa lambakoera. Nad sobivad väga hästi ka korterisse, kuna ei jää enamasti jagu-nad leiavad endale magamiseks ühe rahuliku nurga ja püsivad seal suhteliselt palju paigal. Shih-Tzudel on väga kindel iseloom, mis teeb nad sobivaks kaaslaseks peaaegu kõiki tõugu koertele ja lastele. Vaatamate kõigele valib Shih endale perest ühe inimese, keda ta tingimusteta eelitab testele. Shih-Tzud ei salli kära, müra ja riidu-ühesõnaga kõike mida võib samastada kurjadeks vaimudeks. Ses suhtes "peab ta korda" teiste pereliikmete, ka koerte seas.

Tõustandard
Kõrgus on 23-27 cm.
Kaal 4-8 kg.
Karv- Pikk ja karm kattekarv, lühike pehme aluskarv, mis kaitseb teda vihma, külma ja kuuma eest. Peab olema  langev, soovitatavalt mitte lainjas. Pealiskarv peab moodustama habeme ja tuti. Karva ei pügata! KARV VAJAB IGANÄGALAST HOOLDUST! Värvus-Kõik värvid on lubatud, enamasti esinevad Black-White ja Golden-White. Pea- ümar ja lai. Suhteliselt lähedalt asetsevad suured silmad. Koon u 2,5 cm. Mokad ja silmaümbrus soovitavalt mustad, va. Maksavärvi koertel võivad need olla maksavärvi ja sinistel sinised.
Hambumus- Tang või alahambumus, soovitavalt kõik hambad ühtses reas. Kõrvad- Suured, asetsevad pealigi, kaetud rikkaliku karvaga. Keha- Proportsiomaalne, ristküliku kujuline. Seljaliin sirge. Ilusate Nurkadega jalad, Hea liikumine. Sügav rindkere. Saba- Pikk, peab asetsema rõngana seljas, kaetud rikkaliku karvaga.
Toitmisel tuleks hoiduda väga palju soola sisaldavatest toitudest.

Anu Vilberg-Lipp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles