Rottweiler (Rottweiler)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 2, alarühm 2; KC Working Group

Tõu ajalugu
Rottweileri päritolu kohta esineb palju erinevaid arvamusi. Toetudes faktile, et rottweileri esmane erifunktsioon oli karja ajamine, mis nähtavasti oli põhiline tegevus vanadel aegadel, siis rottweileri loojad tulevad Rooma leegionitest. Roomlased kasutasid molossi tüüpi koeri karjaajamiseks ja karjatamiseks. Need koerad kaitsesid inimesi ja nende karju. Rooma leegionide teed on siiani tuntud, kuna Rooma impeeriumi teedevõrk on hästi uuritud. Üks sellistest teedest viis Bodenseesse, regiooni kus Rottweili linn tänapäeval asub - linna, mis andis nime sellele koeratõule.

19. sajandil ristati Rooma molossi tüüpi koeri erinevate Saksamaal levinud karjakoertega. Läbi paljude aastakümnete on neid koeri valitud elujõu, intelligentsi vastupidavuse ja juhitavuse läbi. Aretatud koertest sai asendamatu abiline karjaga kaubitsejatele ja lihunikele. Nagu eelpool öeldud, leidus neid koeri Reichsstadt Rottweili ümbruses, ja selle järgi hakati neid keskajal kutsuma Rottweileriteks. Põhjus miks nendest koertest nii kõrgelt lugu peeti, on selles, et nad tõestasid ennast heade karjakoertena. 19. sajandil oli Rottweili linn teada-tuntud loomakaubanduse keskusena, kust taludest toodud loomad viidi edasi Breisgau, Elssas'i ja Nekar'i jõe orgu. Ajal, mil eksisteerisid suured hundikarjad ja piirkonnad olid väheasustatud, oli karjaajajatel vaja tugevaid, vastupidavaid ja väga nutikaid koeri.

Aegade möödudes hakati üha enam vedama karjaloomi rongide ja teiste sõidukitega ning rottweiler kaotas oma tänuväärt töö. Alles 20. sajandi alguses said selle koera erilised iseloomuomadused uuesti rakenduse. Koerte kõrget vastupidavust testiti politsei teenistuses ja 1910. aastal sai ta ametliku politseikoera staatuse.

Tõu iseloomustus
Selle tõu omadussõnad on truudus, intelligentsus, rahulikkus ja paindlikkus. Perekoerana on rottweiler truu ja usaldatav sõber, nii kaua kui teda on aretatud, kasvatatud ja sotsialiseeritud perekonnas asjatundja näpunäidete järgi. Just nagu inimestel, algab õpetamine ja sotsialiseerimine kutsikaeas.

Kutsikana tahab iga rottweiler õppida ja võtta sisse oma koht, või teisiti öeldes elada perekonda sisse. Kõige enam mõjutab seda keskkond. Õige koolitus on suurim juhtlõng sõprusele inimese ja rottweileri vahel. Vale koolitus ja armastuse puudumine rikuvad rottweileri ja omaniku suhte igaveseks. Seega on inimene otseselt vastutav, milline koer rottweilerist kasvab.

Tõu standardid
Rottweileri aretuse eesmärgiks on saada harmooniline, soliidne ja tugev kaaslane, kaitse-, töö- ja seltsikoer. Rottweiler on keskmise suurusega kuni suur tugev koer, ei raske ega kerge, ei pikakoivaline ega igerik. Tema heade proportsioonidega, kompaktne ja jõuline kehaehitus viitab suurele jõule, heale liikuvusele ja vastupidavusele. Rottweiler on musta värvi, selge piirjoonega roostepruuni värvi laikudega (põskedel, ninal, kaela alumises osas, rinnal, jalgadel , silmade ümber ja saba all).

Turja kõrgus isasel 60-68 cm, emasel 55-63 cm, kaal isastel ligikaudu 50 kg ja emastel 42 kg.

Rottweilerite omanikke ja kasvatajaid ühendab Eesti Rottweileri Tõuühing.

Alvar Unuks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles