Mops (Pug)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 9, alarühm 12; KC Toy Group

Tõu ajalugu
Esimesi teateid väikestest tömbininalistest koertest võib leida Vana-Hiina käsikirjadest ammu enne meie aega. Mopside esivanemad jõudsid Hiinasse Tiibeti budistlikest kloostritest. Hiina valitsejate ja Tiibeti laamade lemmikutena olid mopsid varjatud lihtinimeste silmade eest ning ümbritsetud erilise tähelepanuga. Neid peeti jumala saadikuteks. Hollandi ja Kaug-Ida kaubandussidemete kaudu jõudsid mopsid Euroopasse umbes 400 aastat tagasi, kus nad muutusid kiiresti populaarseteks. Inglismaal kutsuti seda tõugu koeri “Hollandi mastifiteks”. Hiljem said nad kolm ametlikku nimetust: mops, carlin (carlino) ja pug.

Tõu iseloomustus
Mops on kogu maailmas võitnud suure populaarsuse tänu oma iseloomule ja toredale välimusele – peaaegu kõigile, kes teda näevad, toob ta näole naeratuse.

Mops on ideaalne väike perekoer, kes sobib nii majas kui ka korteris pidamiseks. Hoolimata oma väikesest kogust, on ta väga vapper ja suurepärane valvur, kes kindlasti hoiatab omanikku lähenevast ohust.

Mops saab hästi läbi teiste loomadega ja paremat mängukaaslast lastele on raske leida. See on erakordselt sõbralik ja truu koer, kes armastab oma peremeest kogu hingest. Mopsi suurimaks sooviks on olla kogu aeg paremehe kõrval ja valmistada talle rõõmu. Kuna ta ei vaja palju liikumist ja keerukat hooldust, võib mops olla hoolivaks ja mõistvaks kaaslaseks vanemale inimesele.

Mopsi lühikest karvkatet on kerge hooldada, kuid kaks korda aastas ajab ta karva ja lühikesest koonust tingituna norskab magades. Mops on robustne, elav ja lustlik koer, kes on täis vempe ja võlu.

Tõu standardid
Mops on ruudukujulise kehaga, kompaktne, rõõmus ja elav koer. Pea on suur ja ümar, kaetud selgete ja sügavate voltidega, koon lühike ning tömp. Pea peab hoiduma uhkelt. Silmad on tumedad, suured, ümarad ning pehme särava pilguga. Kõrvad on väikesed, pehmed ja hoiduvad ettepoole kooldunult.

Mopsi keha on jõuline, jäme, tal on lai rinnakorv ning lame selg. Jäsemed on jõulised ja sirged. Saba asetseb kõrgel rõngana seljal.

Karvkate on peen, sile, pehme ja lühike. Karvkatte värvusena on lubatud hõbe, aprikoos, fawn või must. Iga värv peab olema puhas, et kontrastid värvi, maski ja seljal oleva musta triibu vahel tuleks selgelt esile. Koera liigutused on hoogsad ja vabad, iseloomulik on tagaosa kerge hööritamine. Mopside kehaaal on 6,5 kuni 8,5 kg.

Epp Hütt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles