Kuvaz

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI, rühm 1, alarühm 1; KC, Working Group

Tõu ajalugu
 Kuvaz on hästi vana karjakoeratõug, mis arvatakse olevat tulnud Kesk-Euroopasse Aasiast umbes 800 aastat tagasi, kuid tõutüübina on ta tuntud juba kaua enne seda. Koera on kasutatud esmajoones karja kaitsmiseks metsloomade ja karjavaraste eest, kuid eri aegadel ka jahikoerana, peamiselt metssea- ja hundi jahil.

Iseloom
 Tänapäeval tuntakse kuvazi julge ja iseseisva vahikoerana. Kuvazitele on veel tänapäevalgi umbusaldus võõraste suhtes ja suur enesekindlus see koer ei sobi algajatele. Te vajate õiget segu kannatlikkust ja järelandmatust, et koera austust ja usaldust välja teenida. Eriti isased märkavad väga kiiresti inimese ebakindlust ja järeleandlikust ning enamasti kasutavad need nõrkused ka enese kasuks ära, et ise bossi mängima hakata. Kui koer on koerd perehierarhiat  aktsepteerinud, siis on ta absoluutselt lojaalne ja usaldav perekoer, kes on lisaks usaldusväärnetema hoolde usaldatud inimeste ja asjade valvur ning kaitsja.
 Külma talub ta pareminikui kuumust.

Tõu standard
 Kuvaz  on suur, tugeva kehaehitusega ja julge koer. Pea on kiilukujuline ja pikavõitu, kuid mitte terav. Pikk ja veidi kumer otsaesine. Pikk ja tugev koon, kuivad mokad ja tal on käärhambus. Silmad on mandlikujulised, pilukil ja tumepruunid. Kael   on keskmise pikkusega, tugev, lihaseline ja kuiv. Keha on keskmise pikkusega. Saba on madalale kinnitunud, laudja suunas kaldu kantakse rippuvana veidi kaares, liikudes tõseb saba laudja kõrgusele. Liigutused on aeglased, ettevaatlikud rasked ja längus. Kuvazil on kiltkivi värvi nahk. Rikkalik 1-8 cm pikkune karv, üsna karm, laineline ja veidi jäik. Pehme aluskarv. Kaela ümber moodustub karvadest kaelus, mis jätkub üle rinna lakana. Värvus on valge. Lubatud on ka elevandiluuvärv.
 Turja kõrgus on isasel koeral 71-75 cm, emasel 66-70 cm
 Kaal on isaselkoeral 40-52 kg, emasel 30-42 kg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles