King charles spaniel

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 9, alarühm 8; KC Toy Group

Tõu ajalugu
King charles spanieli õige päritolu on kadunud aegade hämarusse. Esimesed kirjalikud ülestähendused sellest tõust pärinevad Inglismaalt aastast 1570, mil ta oma pikema nina tõttu nägi veidi teistsugune välja.

Suurt populaarsust kogus tõug aastatel 1625–1685, kahe kuningas Charles`i valitsemisaegadel. Kui varem kutsuti tõugu Inglise kääbusspanjeliks, siis Charles II andis armastatud tõule oma nime. Kui Charlesi vend, kuningas James II 1613 Šotimaa rannikul oma laevaga merehätta sattus, andis ta meeskonnale käsu:” esiteks päästa koerad,” ning jätkas pärast lühikest pausi, “ja kolonel Churchill!”.

Kuningas Charles andis välja ka kuningliku teadaande, millega käskis tagada kõikidele kääbusspanjelitele sissepääs kõikjale Inglise Kuningriigis – kauplustesse, kohvikutesse, kõrtsidesse, kontoritesse, parkidesse jne. See teadaanne on jõus tänapäevani!

Kääbusspanjelit ristati mopsiga, Jaapani chinniga ja buldogiga, mille tulemuseks sai kääbusspanjel õunataolise pea ja lameda nina.

Teine Maailmasõda mõjus laastavalt ka king charles spanielile. Tõug on säilinud tänase päevani ainult tänu kahele-kolmele entusiastile, kes järjekindlalt tegelesid tõuaretusega ja hoolitsesid selle eest, et Inglise kuninglik tõug säilitaks oma omapära ja tõu iseärasused.

Tänapäeval peitub nimetuse “inglise kääbusspanjel” taga kaks iseseisvat tõugu – pikema ninaga, lamedama peaga ja veidi suurem cavalier king charles spaniel ja väiksem, kuplikujulise peaga nösunina king charles spaniel.

Tõu iseloomustus
King charles spanielid on elurõõmsad, vehkides igal võimatul ja võimalikul ajal meeletult oma vahva sabaga, nagu sooviks kõigest hingest õhku tõusta. Nad on õrnahingelised, saades suurepäraselt aru perenaise meeleseisundist, pealekauba lõpuni truud oma perenaisele. Need omadused on võlunud aristokraatseid õukonnadaame läbi ajaloo. King charles spaniel on nn “ühe inimese koer”, nad kiinduvad perenaisesse või peremehesse ja ei tõtta sugugi armastama igat ettejuhtuvat. Teisi pereliikmeid ta lihtsalt aktsepteerib.

King charles spanieli eksklusiivne armastus on kogemus omaette. Ta üritab lõbusaid klounitrikke, kui märkab, et perenaisel on halb tuju ja on nurruvalt rahulolev, kui kõik on korras ja tal lubatakse perenaise süles mõnusalt pikutada. See on enesestmõistetavalt tema aristokraatse siniverelise kõrgeaususe privaatne privileeg.

Tõu standardid
King charles spanieli kõige iseloomulikumaks kehaosaks on pea, mis koera endaga võrreldes on suur ja kuplikujuline. Kõrvad on madala asetusega. King charles spanielil on alahambumus. Kaal on 4-6 kg.

Värvivariante on neli – punane, must kõrbpiiridega, puna-valge (blenheim) ja kolmevärviline (must, valge ja punakaspruunid kõrbpiirid) ehk trikolor.

Rita Valdna-Pruel
Kennel Ribessita

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles