Kerry blue terjer (Kerri Blue Terrier)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 3, alarühm 1

Tõu ajalugu
Iirlaste uhkuseks peetava kerry blue terjeri tekke kohta on mitmeid legende. Kerry blue terrjer sünnimaaks on Iirimaa, täpsemalt Kerry krahvkond. Üks legendidest jutustab puudlisarnasest isasest koerast, kes pääses 1587. aastal Trally Lake’s uppunud kuulsale Hispaania armaadale kuulunud laevast. See isane oli tugev ja võitmatu ning jättis kohalikele emastele pika helesinise karvaga järglasi. Teine legend räägib sellest, et feodaalajal, mil ainult iiri maahärrad omasid õigust jahipidamiseks iiri hundikoertega, aretasid  talupojad salaküttimiseks helesinist värvi (varju värvi) koeri. Nad paaritasid oma emaseid terjereid helesinist värvi iiri hundikoertega, soovides saada võimsamaid, parema liikumise ja haistmismeelega koeri.

Tõu iseloomustus
Sinised terjerid olid väga hinnatud kohalike farmerite seas, kuna nad olid väsimatud küttijad, suurepärased valvurid ja head lapsehoidjad. Erinevalt enamikest terjeritest elasid nad alati majas koos inimestega.

Kerry blue terjer on universaalne koer. Ta on alati valmis igasuguseks tööks. Alati valvas ja intelligentne, mänguhimuline, kuid kuulekas, võimeline kaitsma, kuid sõbralik, täis armastust ja elujõudu. Olles kord mõistnud, mida talt oodatakse, on ta alati valmis seda peremehe jaoks tegema, kuid oleks suur viga suhtuda temasse kui iluasjasse majas.

Kerryd ei talu laisklemist, nende energia ja uudishimu nõuavad pidevalt rakendamist. Veel üheks kerry eeliseks on tugev tervis ja aktiivne pikaealisus. Hea immuunsus viirushaigustele ja rahhiidiks kalduvuse puudumine lubab kasvatada kerryt eriliste probleemideta. Ainus, mida kerry vajab, on puhtus. Kuna kerryl puudub hooajaline karvavahetus, on tal kalduvus kehapooride ummistumiseks. Paks, pehme ja pikk karv takistab õige karva hoolduse puhul ventileerimist, mistõttu kerry liigne pesemine ja kammimine ei tule kunagi kahjuks. Regulaarne karva lõikus lihtsustab hooldust.

Tõu standard 
Kerry blue terjerid on keskmist kasvu, tugevad, temperamentsed koerad, elegantsed ja ilusad, kuid mitte hellikud. Tüüpiline kerry blue terjer on rühikas, anatoomiliselt hästi ehitatud ja tasakaalus, tal on hästi arenenud, heades lihastes korpus, äratuntavalt tõeline terjeri iseloom. Turjakõrgus isastel 45,5-49,5 cm, emastel 44,5-48 cm, kaal isastel 15-18 kg, emastel vähem.

Kerry blue terjeri kutsikad sünnivad mustadena, karva värvus ja struktuur muutuvad etapiliselt.


Marina Gorelkina
Kennel Happy Choice

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles