Kaukaasia lambakoer

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 2, alarühm 2

Tõu ajalugu
Kaukaasia lambakoer on pärit Musta ja Kaspia mere vaheliselt alalt ehk Kaukaasiast. Tema elupõline amet on olnud kaitsta ja valvata lambakarju, millest tuleneb ka põhiline iseloomuomadus – umbusk võõraste vastu ja tugev kaitseinstinkt. Kaukaasia karjakoera tüüp ja suurus oleneb oluliselt sellest, millisest piirkonnast ta pärineb.

Tõu iseloomustus
Kaukaasia lambakoeri kasutatakse lisaks karjavalvamisele ka suuremate territooriumite valves nn.töökoertena. Kaukaasia lambakoertest räägitakse tihti hirmu ja õuduselugusid. Tegelikult on see tõug fantastiline koduvalvur ja sõber. Tigedaks ja kurjaks võib koer saada ainult halva kasvatuse korral ehk koera iseloom sõltub peremehest. Kasvatuse osas peaks alati nõu küsima kasvatajalt ehk sellelt inimeselt, kellelt kutsikas on ostetud. Iseloomus juures mängib mingil määral rolli ka koera geneetiline tagapõhi, kuid selle parandamisele saavad kaasa aidata koerteala asjatundjad ja dresseerijad. Terve ja normaalse kasvatusega kaukaasia lambakoer ründab ainult siis, kui võõras tuleb tema poolt valvatavale territooriumile, näiteks tema oma koduõuele.

Loomulikult ei ole soovitav mitte kellelgi minna võõrast kaukaaslast tänaval katsuma – tema jaoks olete te võõras, kes tuleb tema peremehele või talle endale liiga lähedale. Samuti ei soovita sisse astuda aeda või muule territooriumile, mida valvab kaukaasia lambakoer. Alati tuleb ära oodata koera peremees.

Pereringis on kaukaasia lambakoer rahulik, hästi õpetatav, kuid alati peab ta teadma, kes on nn karja juht. Mitte kunagi ei tohi kaukaasia lambakoerast (ega ka ühestki teisest koerast) teha ketikoera. Alati on võimalik leida majapidamises koht, kuhu koer vajadusel kinni panna – kuur, esik, teine tuba vms.

Tõu standardid
Kaukaasia lambakoerad on keskmisest suuremad ja suured (isaste turjakõrgus alates 65 cm, emastel alates 62 cm), tugeva ja tugev-koreda kehaehitustüübiga, loomupärase tigeduse ja usaldamatusega võõraste vastu. Need omadused, aga ka vastupidavus ning vahenõudlikkus elamistingimuste suhtes teevad selle tõu kasutatavaks erinevates temperatuuri- ja ilmastikuoludes.

Loomult on kaukaaslane tasakaalustatud ja rahulik. Hästi arenenud kaitsereaktsiooniga tigedus võõraste suhtes. Karvastik on tiheda aluskarvaga karm ja sirge Pea peal ja jalgade esiküljel on karv lühem, tihedalt liibuv. Karvapikkuse alusel jaguneb tõug kolme tüüpi: pikakarvalised, lühikarvalised ja keskpika karvkattega. Värvuselt on kaukaasia lambakoerad hallid eri varjunditega heledast roostevärvilisest toonist mullakarvaliseni, esineb ka tiigertriibulist, täpilist ning laigulist karvkatet.

Aire-Piret Pärn
Kennel Egor-Dego

Kaukaasia lambakoerte omanikke ja kasvatajaid ühendab Eesti Kaukaasia ja Kesk-Aasia Lambakoerte Tõuühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles