Jack russel terjer

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõu ajalugu
Tõug on pärit 1800-aastatest Inglismaalt. Kirikuõpetaja John "Jack" oli innukas jahimees ning vajas head urukoera. Õppides Oxfordis kohtus ta piimamehega, kelle vankrist leidis karmikarvalise terrieritüüpi koera Trump'i, keda peetakse selle tõu "emaks". Ta oli valge, väheste pruunide laikudega koer, kes oli kartmatu iseloomuga ning mahtus hästi rebaseurgu. Soovitud tõu peamiseks ülesandeks oli rebase või kähriku väljaajamine urust ilma teda vigastamata. Tänu valgele värvile olid nad ka pimedas nähtavad. Tollel ajal lõigati koerte saba u. 10 cm jupiks, millest oli hea kinni haarata ja koer urust välja tirida. Kui loodi Inglismaa Kennelklubi 1873 a. oli pastor Jack Russell üks selle asutajatest. Oma aretustöös pidas ta kõige tähtsamaks tööomadusi ning sellele kasulikke välimiku tunnuseid, nagu näiteks valge värvus. Peale pastori surma hakati aretama tema terrieritest madalajalsemat väiksemat versiooni, kes sobib eriti hästi tööks kitsastes ja väikestes urgudes. Peagi sai sellest tõust soositud rotikoer hobusetallides ning nad levisidki koos hobustega üle maailma. Jack Russell terrier võeti FCI-s ametlikuks tõuks alles jaanuaris 2000.

Tõu iseloomustus
Olemuselt on Jack Russell terrier vilgas ja energiline ning iseloomult enesekindel, avatud või veidi umbusklik. Talle on lubatud terrieri temperament, kuid argus või agressiivsus on eriti halvad iseloomuvead. Töötades peab Jack Russell terrier olema visa, koostööaldis, väsimatu ja isemõtlev. Tõul on tugev jahiinstinkt ning oma energilisuse ja vilkuse tõttu ei sobi see koer igasse peresse. Jack Russell terrier on väga suure õppimisvõimega kuid oma põikpäisusega võib ta tekitada probleeme kogenematule koeraomanikule. Enamus ajast on ta seltsiv ja alati rõõmsameelne koer, kes vajab palju tegelemist.

Tõu standardid
Jack Russell terrierit esineb kolmes karvatüübis: sileda-, karmi- ning poolkarmikarvalisena. Põhivärvuseks on valge (vähemalt 50%), millel võib esineda pruune või musti värvilaike, kuid olenemata karva värvist peavad ninapeegel, huuled ning silmaääred olema mustad. Karvkate peab olema tihe ning ilmastikukindel. Turja ideaalkõrgus on 25-30 cm.

Kadi Viitmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles