Inglise hurt

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 10, alarühm 3

Tõu ajalugu
Greyhound on ürgne tõug ja võibolla üks kõige algupärasemast kodustatud koeratüübist, kes eksisteerib tänaseni. Nende eksistents läheb 4000 aastat ajas tagasi. Nad olid hinnatud jahikaaslased ja lemmikud paljudele vana-aja inimestele Egiptuses, Roomas, Kreekas ja Araabias. Greyhoundi peeti Egiptuse ülikklasside tõuks ja on öeldud, et ranged seadused takistasid igat madalamat surelikku omamast seda koera. Paljudele egiptlastele jäi sellise koera sünd tähtsuselt alla vaid poja sünnile. Vaaraode hulgas, kellest teatakse, et nad omasid greyhoundi tüüpi koeri on Tutankhamen, Amenhotep Teine, Thutmose Kolmas, kuninganna Hatshepsut ja Cleopatra Seitsmes. Arvatavasti 40 a.e.k. tõid roomlased hurdad Inglismaale kaasa. Neid kasutati enamasti hirve- ja jänesejahil, kuid eesõigus koerapidamisel oli aristokraatidel. Tavalise surelikuna, omades greyhoundi, oli karistuseks surmanuhtlus või leebema kohtuniku otsusel raiuti otsast käsi.


Tõu iseloomustus
Greyhound on suurepärane seltsikoer ja elab üldiselt harmooniliselt inimeste ja teiste loomadega. Ta on sõbraliku iseloomuga, sitke, eelkõige võidujooksja, mida võibki oodata tõult, kes on aretatud kiireks tagaajamiseks. Nad naudivad liikumist niivõrd, et üheks kiireks spurdiks ei vaja nad mingit ettekäänet. Greyhound on maailma kiireim koeratõug, kelle tippkiirus võib ületada 80km/h. Üldiselt on nad suhteliselt laisavõitu ning veedavad palju tunde diivanil. Greyhound on üks lihtsamalt hooldatavatest tõugudest kuna tema lühike ja siidine kasukas vajab vähe karvahooldust. Loomaarstid peavad seda tõugu ka kõige tervemaks koeramaailmas. Hea toidu, mõõduka dressuuri, pehme voodi ja hea seltskonnaga on sinu greyhound õnnelik koer.

Tõu standardid
Greyhoundil on pikk, lihaseline ja elegantselt kumerdunud kael ning pea sujuva üleminekuga otsmikult koonule. Kõrvad on väikesed, õhukesed ja n.n. rooskõrvad. Silmad on suured, võimalikult tumedad ja elava pilguga. Rinnakorv on sügav ja mahukas, et südamel ja kopsudel oleks piisavalt palju ruumi. Reied on väga tugevate lihastega ning põlve- ja kannaliigesed on järskude nurkadega. Saba on pikk ja kergelt kaardunud. Greyhoundi karvkate on lühike, siidjas ning lihased hästi eristatavad sileda karva alt. Kõik värvid - nii ühevärvilised kui kirjud on lubatud. Liigutused on vabad, hoogsad ja nõtked. Turjakõrgus isastel 71-76 cm, emastel 68-71 cm.

Piret Koor
Kennel Chansonettest

Inglise hurtade omanikke ja kasvatajaid ühendab Eesti Hurtade Liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles