Iiri punase- valge laiguline setter

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 7, alarühm 2

Tõu ajalugu
Setter on peamiselt 17.-18. sajandil väljaaretatud koeratõug. Esimesteks setteriomanikeks olid aadlikud, kes pidasid neid koeri peamiselt heade jahiomaduste pärast. Kõik setterid on aretatud spanielitest. Oma tänapäevased tõunimetused said nad 18.-19. sajandil aristokraatlikelt peredelt, kes nende kasvatusega tegelesid. Linnukoerana on tema ülesandeks jahil läbi töötada võimalikult suur maa-ala. Nad pidid töötama nõmmedel, joostes vabalt jahimehe ees lindu otsides. Leides linnu, annab ta sellest jahimehele märku oma seisakuga. Setterite nimi tulenebki inglisekeelsest sõnast `set`, mis tähendab `luureseisakut, tardunud poosi võtma`. Setterid on edukad nii jahil, kui ka näituseringis. Jahil kasutatavad setterid on kergemad ja madalamad, nende karvkate on lühem. Seevastu näitusel osalevad setterid on oma välimuselt graatsilisemad, pika karvaga ja tugevama kondiga.

Aretuse algaegadel olid kõik iiri setterid punavalged, seda just sellepärast, et kahevärvilised olid jahil kergemini märgatavad. Samuti peeti punavalget paremaks jahikoeraks, kui iiri punast setterit. Iiri punavalge setteri tõu aretamisel on kasutatud Iiri veespanielit, Inglise ning Gordon setterit, hiljem on oma panuse andnud paaritused njufoundlandi koeraga ja Pointeriga. Tõutüüp aretati välja 18. sajandiks, kuid enne täieliku tunnustuse ja populaarsuse saavutamist tõmbas peatähelepanu endale Iiri punane setter ning Iiri punavalge setter on sellest ajast olnud oma populaarsema suguvenna varjus. Sellegipoolest leidub kõikjal maailmas tõu entusiaste, viimasel ajal on Iiri punavalget setterit taas tihedamini näituseringis näha olnud. Kõikidest setteritest on Iiri punavalgel setteril jahi- ja näitusetüüp kõige vähem eristatavad. Ilmselt tuleneb see tõu kasutamisest rohkem linnukoerana, arvatavasti muutuvad ka Iiri punavalged setterid näitustel populaarsemaks muutumisega raskemaks ja tugevatüübilisemaks.

Tõu iseloomustus
Kõik setterid on väga energilised, nende päevane liikumisvajadus on väga suur. Setterid on koerad, kes võluvad nii oma välimuse kui iseloomuga. Nad on jalustrabavalt truud ning intelligentsed, samas aga lõbusad ja ülevoolavalt sõbralikud kõikide inimeste vastu. Setter on paindliku iseloomuga ja õigel käsitlemisel allub kergesti õpetusele. Jahikoertena peetakse settereid koerteks, kes teevad mida iganes, et olla oma peremehele meele järgi. Setter on rõõmsameelne ja heasüdamlik koer, kes sobib hästi täitma nii lemmiklooma, jahikoera kui näitusekoera rolli.

Tõu standardid
Iiri punavalge setter on tasakaalustatud ja tugeva kehaehitusega. Pea on lai, kuid mitte liiga suur. Üleminek laubale on selge. Silmad om ümarad, tumepähkli või tumepruuni värvi. Kõrvad on rippuvad ja asetsevad silmadega ühel tasapinnal. Kael on suhteliselt pikk ja lihaseline. Rind on sügav. Saba on üsna pikk, ulatudes peaaegu kannani. Saba hoiak on paralleelne seljaga. Põhivärv on valge, selgepiiriliste punaste laikudega. Täppide esinemine karvkattel ei ole soovitav. Karv on pikk ja siidiselt pehme. Isastel on turjakõrgus 62-66 cm ning emastel 57-61 cm.

Angela Sarapuu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles