Bordoo dogi (Dogue de Bordeaux)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm II, alarühm 2

Tõu ajalugu
Dogue de Bordeaux ehk bordoo dogi (edaspidi BD) on üks vanimatest koeratõugudest. Eestis on bordoo dogi asemel varem kasutatud ka nimetust prantsuse dogi või prantsuse mastif.

14. sajandist alates tunti bordoo dogisid Akvitania doggi nime all. Muinasajal kasutati BD-id sõja- ja valvekoertena, võitlustes teiste võitluskoerte ja metsloomade vastu ning suurte metsloomade jahil. Hiljem, kui võitlused keelustati, valvasid nad peremehe valdusi ja kariloomi, vedasid lihakeresid tapamajast turule.

BD on alati elanud inimese kõrval ning olnud sõltuv inimese hoolitsusest. Hea töökoerana oli ta vanal ajal isegi kullast kallim.

Veidi enne esimest näitust Pariisis 1863.a said need koerad praegu kasutusel oleva nime Dogue de Bordeaux. Sellel ajal olid kolm erinevat tüüpi: toulous'i tüüp, pariisi tüüp ja bordeaux tüüp. Viimane on originaal tänapäeva BD-st.
 
Vaatamata kahele maailmasõjale on see aukartust äratav tõug tänu väiksele, kuid järjekindlale kasvatajaskonnale säilinud tänapäevani. 1960.a keskpaiku hakkas BD aretustöö arenema ning koeri hakati Prantsusmaalt välja viima teistesse Euroopa riikidesse.


Tõu iseloomustus
BD iseloomus segunevad nii esi-isadelt päritud omadused, kui ka tänapäeva sobiva sotsiaalse ja hästi käituva koera omadused. Vaatamata tema väga „verisele minevikule“ on hoolika aretustöö tulemusena saadud esile selle tõu parimad omadused. Kuid sellegi poolest tuleb meeles pidada, et vanad vaistud on aastasadade jooksul kandunud edasi ka tänapäeva koera ning vajadusel leidub temas seda plahvatavat jõudu ja kiirust, mis tegid BD-st kunagi võitmatu kaaslase.

Tänapäeva BD natukene hirmuäratava välimuse ja rahuliku iseloomu vahel valitseb üllatav vastuolu. Ta võib olla ääretult rahulik (kuid mitte flegmaatiline) ja vaikne. Koer, kes ei raiska oma energiat asjatu haukumise või muu sellise peale, vaid jälgib ümbritsevat rahulikult. Samas võib ta muutuda lärmakaks ja ähvardavaks, kui miski ohustab tema peremehi või valdusi.

BD ei ole kergesti kasvatatav koer. Ta vajab palju pühendumist ja ka oskust austada tema isiksust. On koeri, kes veedavad pikad päevad üksi kodus olles ning te ei pane neid tähelegi. BD aga seevastu näitab oma rahulolematuse välja ja töölt koju tulles võib teil kodus valitseda täielik kaos. See ei tähenda, et ta oleks loll või rumal, vaid ta teeb seda meelega teie kiuste.

BD on väga tark koer ja tal on nn elevandimälu. Ta peab meeles nii hea kui halva. Kui ta aga saab teilt piisavalt tähelepanu ja palju armastust, siis olete saanud endale ustavaima sõbra ning kaaslase, kes vajadusel annab oma elu teie eest. Kuna BD on väga tark koer, võib talle õpetada kõikvõimalikke asju. Talle meeldib õppida ja rakendada oma ajusid. Temast ei saa aga kunagi head teenistuskoera, kuna iseseisva koerana otsustab ta ise, mida ta teeb ja millal. Samuti ei saa teda alistada inimese meelevalla alla kuna BD-l puudub omadus alistuda käskudele sunnitult.

BD-l on lisaks erakordselt heale mälule ka väga hea kuulmine ja sellepärast ei talu ta karjumist. Kui ta kuskil ringi uitab ning teie esimese kutse peale ei reageeri, siis ärge arvake, et ta ei kuule, vaid ta lihtsalt see moment ei taha kuulda.

Vaatamata oma suurele kogule armastavad BD-d palju liikuda. Nad naudivad kiireid spurte ja jänesehaake. Pikamaa jooksud ning ratta kõrval jooksmine on aga vastunäidustatud. Veel meeldib neile vesi - nad lausa jumaldavad seda. BD on väga hea ujuja. Kui kuskil on porilompe või mudakraave, siis ilmtingimata peab ta sinna kõhuli heitma või püherdama selles.

Teiste koertega jalutades ei tohiks unustada võitluskoera tausta. Tuleb vältida kaklusi ning vastavaid olukordi! Nad on terve psüühikaga ja neile meeldib teiste koerte seltskond, aga kui talle tehakse ülekohut, siis seda ta ei unusta. Ärge laske nö "hammast verele". Kuumade ilmadega tuleb olla ettevaatlik. BD ei talu palavust ning seetõttu võib ta kergesti saada kuumarabanduse.
 
Bordoo dogi iseloomus ühtivad nii hellus, rahulikkus kui ka võitleja. Ta on väga hea valvur ning ääretult truu sõber. Lastega on BD lausa imekspandavalt hell ja kannatlik. Vajadusel tuleb talle anda aga võimalus omale rahule, kui ta seda soovib. Et saada esile selles tõus peituv isiksus, nõuab see inimeselt suurt pühendumist.

Nii nagu kõikidel tõugudel esineb ka BD-l teatud tervise probleeme. Põhilisteks probleemideks võivad olla erinevad kasvuhäired, nahaprobleemid või allergiad.


Tõu standard
Bordoo dogi on suur massiivne koer. Ta on tugeva kondiga, jõuline ja lihaseline. Emased kaaluvad vähemalt 45kg ja isased vähemalt 50kg. Turjakõrgus emastel 58-66cm ja isastel 60-68cm. Neil on suur pea lühikese laia koonuga. Pea ümbermõõt peab võrduma turjakõrgusega.

Värvilt on nad ühevärvilised: erinevatest liivatoonidest mahagonini välja, samuti ka isabella. Mask võib olla vastavalt pruun, must või maskita. Valged märgised on lubatud ainult rinnal ja käppadel makismaalseltkuni randmeni. Alahambumine.

Bordoo dogisid ühendab Eesti Kennelliit.


Anu Reimann
Kennel Anuler

Fotodel: Multi CH & W Bonfayer de Legeane, omanik Anu Reimann

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles