Saarlane on leidnud metssigade peletamiseks tõhusa tõrjevahendi

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssigade poolt tekitatud songermaa Tammsaare muuseumis Vargamäel
Metssigade poolt tekitatud songermaa Tammsaare muuseumis Vargamäel Foto: Tammsaare muuseum Vargamäel

Selleks, et metssead ei songiks söögi otsingutel üles õue- või aiamaad, on saarlane leidnud kalliste, kuid väheefektiivsete tõrjevahendite asemele hoopis tõhusama vahendi.

Saaremaal asuva Nasva aleviku elanikud on metsas pesitsevate sigadega aastaid võitlust pidanud. Hiljuti katsetas Reediku talu peremees sigade peletamiseks spetsiaalset tõrjevahendit, kuid tulemus valmistas suure pettumuse.

«Tuleb välja, et tõrjevahend metsanotsude eemalepeletamiseks ei aita. Pritsisime seda riidetükkidele ja riputasime need siis «lipukestena» heas lootuses tee äärde üles. Olukord kujunes aga ootustele-lootustele vastupidiseks,» kurtis Reediku talu peremees Kalle Kesküla ajalehele Saarte Hääl.

Reediku talu vanaperenaine, Kalle ema Edna Kesküla ütles, et metssead on nende majapidamises iga-aastased külalised. «Esimest korda ehmatasid nad meid mitu aastakümmet tagasi, siis kui veel kartuleid kasvatasime,» imestas ta.

Reedikul on sigade vastu siiski üks äraproovitud nõks – raadio. «Siin räästa all see ripub. Õhtul lülitame sisse. Vali muusika hoiab sead ohutus kauguses. Esmaspäeval me sigadele aga muusikat ei mänginud, arvasime, et poest ostetud peletaja toimib. Võib-olla on sellest ka kasu, kuna ma täpselt ei tea, millisest suunast kutsumata külalised hoovi sisenesid,» arutles peremees.

Isegi jõuluehetega, neid tee veerde riputades, on püütud sigu peletada. Alguses tundus, et metsanotsud pelgavadki neid sätendavaid kulinaid, kuid mõne aja pärast ei pööranud nad nendele enam tähelepanu.

Täispikkuses artiklit saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles