Teadlased paljastavad tõe kameeleonite kohta

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kameeleon
Kameeleon Foto: SCANPIX

Kõik teavad, et kameeleonid suudavad värvi vahetada, õige põhjus on aga paljudele teadmata.

Levinud on arusaam, et kameeleonid vahetavad värvi taustaga kokku sulandumiseks, tegelikult on paljudele kameeleonitele värvi vahetamine potentsiaalse paarilise huvi äratamiseks, kirjutab BBC.

California ülikooli teadlane Kristopher Karsten sõnab, et loomulikus keskkonnas on paljud kameeleonid niigi ümbrusesse sulandunud. «Kui nad värvi vahetavad, teevad nad end pigem palju paremini ära tuntavaks,» selgitab Karsten.

Enamasti vahetavad kameeleonid värvi, et vastaspoole tähelepanu tõmmata. Varem arvati, et värvivahetuse tingivad pigmendid, märtsis tehtud uuring tõestab, et kogu protsessil pole keemiaga vähematki seost.

Selle asemel leiti, et kameeleoni rakud on seotud kahekihiliste nanokristallidega. Kristallide asukoha muutusega tekivad erinevad värvivarjundid.

Selle aasta juulis tehtud uuringust selgus, et kameeleonite silmad saavad käia erisuundades erinevatel aegadel.

Suurt huvi on äratanud kameeleonite keel. 2004. aastal tehtud uuringust selgus, et kameeleoni keel töötab nagu väike katapult. Uurijad leidsid, et ühe kameeleoni keele kiirus võib olla kuni kuus meetrit sekundis. Nii võib loom saagi kätte saada pooleteise kehapikkuse kauguselt vähem kui kümnendik sekundiga.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles