Eesti kestvusratsutaja tuli Soome meistriks

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome meistrivõistlustel kestvusratsutamises läbis Eestist pärit sportlane Ines Beilmann-Lehtonen hobusel Vandah El Aryes raja kõige kiiremini
Soome meistrivõistlustel kestvusratsutamises läbis Eestist pärit sportlane Ines Beilmann-Lehtonen hobusel Vandah El Aryes raja kõige kiiremini Foto: Külli Tedre

8. augustil Soomes Liedos toimunud Soome meistrivõistlustel kestvusratsutamises läbis Eestist pärit sportlane Ines Beilmann-Lehtonen hobusel Vandah El Aryes raja kõige kiiremini ning pärjati kuldmedaliga.

Soome meistrivõistluste distantsi pikkus oli 100 km, mille läbimisele kulus Beilmann-Lehtonenil 5 tundi, 18 minutit ja 12 sekundit. Paari keskmiseks kiiruseks kujunes 18,6 km/h.

Sellel aastal registreerus vastupidavust nõudvale võistlusele 7 paari, kuid starti läks lõpuks vaid kuus. Kuna suvesoojus oli Soome saabunud just selleks nädalavahetuseks, oli ilm lämbe ja kuum, mis tegi meistrivõistlused veelgi keerulisemaks. 

Võistlust kommenteerides lausus värske meister, et see oli alates stardiminutist kiire ja raske. Kõik paarid olid tugevad ja vastavalt sellele ka võistluse tase kõrge. „Kuna tempo oli kiire, pidid paar ratsanikku vastu võtma otsuse sõita veidi aeglasemalt, et garanteerida tulemuse saamine,“ ütles Beilmann-Lehtonen. Kuuest paarist sai lõpuks tulemuse kirja vaid kolm.

Kogu distants oli jagatud nelja osasse ja enne viimasele distantsile minekut oli ka kohustuslik hobuse re-check 15 minutit enne starti, et veelkord kontrollida hobuse kõlblikkust osaleda võistluse lõpuni. Lisaks oli tänavu erinevalt eelnevatest aastatest kehtestatud kaalupiirang, mis tähendab, et ratsanik koos varustusega pidi kaaluma vähemalt 70 kg.

„Mõte osaleda Soome meistrivõistlustel tuli juuni lõpus Rootsis, kus osalesime FEI2* Balti- ja Põhjamaade MV-l. Seal olid rasked rajad, tugev konkurents ja suured kiirused. Kuigi me tulemust kerge lonke tõttu kirja ei saanud, oli hobune 100 km järel värske ja energiat täis, samuti olid taastumisajad vaatamata suurele sõidukiirusele väga head. Seega arvasin, et hobune on võimeline oma noorest east hoolimata osalema ka Soome meistrivõistlustel, kus ta oligi noorim osaleja,“ räägib Beilmann-Lehtonen, lisades, et on hobusega ääretult rahul.

Vandah el Aryes on 6 aastane Austriast ostetud araabia täisvereline mära. Teda ostes polnud sportlasel aimugi, kas temast üldse tuleb kestvushobust, sest ta on rohkem näituseliini hobune. Paari selle aasta esimene suur eesmärk oli FEI 1* võistlus Haanjas, mille Vandah ka võitis.

Paari selle aasta eesmärgiks on startida veel ühel FEI 2* võistlusel.

"Soome Meistrivõistlustel võib Soome Ratsaliidu reeglite kohaselt osaleda kas Soome kodanik või Soomes alaliselt elav isik, kellel on ka vastavad litsentsid Soomes olemas. Kuna Eesti paaril on kõik need kriteeriumid täidetud, saadigi meistrivõistlustel osaleda", selgitas Eesti Ratsaspordi Liidu esindaja Merike Udrik-Õispuu seda, et eestlannast sai Soome kestvusratsutamise meister.

Meistrivõistluste hõbemedali saavutas eelmise aasta Soome meister Emma Siuvo hobusel El Sahram ajaga 5:47:09 ja kiirusega 17,0 km/h. Pronksi võttis Kari Kärkkäinen hobusel Princzis SE ox, (6:12:58, kiirus 15,8 km/h).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles