Uudiseid looduse tehnoloogiast: see konn tulistab surmavat mürki otse peast

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgine konn
Mürgine konn Foto: Elsevier Ltd

Teadlased avastasid kaks uut konnaliiki, kes suudavad oma ründajaid tulistada mürgipahvakuga otse oma peast.

Konnad võivad küll kiskjatega võrreldes välja näha väikesed ja abitud, kuid mõnel neist on varuks mürgine ja isegi tappev salarelv – nahast erituv mürk. Eile ajakirjas Current Biology avaldatud uurimistulemuste kohaselt on konnaliikidel Corythomantis greeningi ja Aparasphenodon brunoi peas erilised luulised ogad, mis suudavad eritada mürki.

See teeb neist liikidest teadaolevalt esimesed mürgised konnad, kuna mürgise nahaeritisega liike on teisigi, kuid ühelgi teisel pole selle mürgi teise organismi siirdamise mehhanismi, vahendavad Cneti uudised.

Kusjuures teise eeltoodud liigi  mürk on 25 korda surmavam kui lõgismadulistel. Liigi jälile saadi Sao Paulos asuva Butantani instituudis nagu pahatihti ikka – juhuslikult. Nimelt puudutas üks rakubioloog vähemmürgise liigi isendikest juhuslikult ning tagajärjeks oli viis tundi intensiivset kiirgavat valu.

Siin fotol on näha mürki pritsivad ogad konna peas
Siin fotol on näha mürki pritsivad ogad konna peas Foto: Elsevier Ltd
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles