Üheksa kõige intelligentsemat elusolendit

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridi loomaaia elevant jahutab end veega.
Madridi loomaaia elevant jahutab end veega. Foto: Dani Pozo/ AFP/ Scanpix

Inimene pole ainus intelligentne liik maa peal, portaal Mother Nature Network tõi välja üheksa looma, kes on sama intelligentsed nagu inimesed.

Rongad

Rongad on väga leidlikud linnud, kes suudavad mitut asja korraga teha. Kanada ja Šoti teadlased on leidnud, et rongad kasutavad loogilist mõtlemist, et aru saada ümbritsevast – selle oskusega teevad nad silmad ette isegi ahvidele.

Delfiinid

Delfiinid on eneseteadlikud ja emotsionaalsed. Kusjuures: delfiini ajuehitus on keerulisem inimese omast.

Rotid

Teadlased on avastanud, et rotid oskavad igast ebameeldivast olukorrast väljapääsu leida. Lisaks oskavad nad ära kasutada kõikvõimalikke pääseteid, et mitte teha seda mida peaks.

Sead

Sead võivad olla kõige intelligentsemad koduloomad üldse. Teadlased on avastanud, et kodusead oskavad toitu isegi peegli abil otsida ja teisi sigu tüssata, et paremad palad endale saada. Sead on kiired õppijad ja oskavad teha selgeks õpetatud trikke alates rõngast läbi hüppamisest lõpetades videomängude mängimisega.

Bonobod

Bonobod ehk inimahvid  ja šimpansid on omavahel sugulased. Bonobo elab ainult Aafrikas ning on väljasuremisohus. Ahvid oskavad viipekeelt ja tunnevad sümboleid, mille abil on nad suutelised oma mõtteid väljendama.

Oravad

Oravad on väga kiired õppijad ja vajalikud oskused õpitakse liigikaaslastelt. Toidu varastamine on oskus, mida pärandatakse oravate perekonnas põlvest põlve.

Elevandid

Elevandid kasutavad putukate korjamiseks puuoksi. Teadlased on avastanud, et noored londilised on omandanud oskuse kaelasrippuv kelluke mutta või savisse tampida, et minna lähedalasuvasse farmi banaane pugima.

Lehmad

Lehmadel on väga rikkalik tundeelu. Teadlaste sõnul on lehmadel on sõbad ja vaenlased, ning nad tunnevad tundeid, muuhulgas valu, hirmu ja isegi ängi.

Mesilased

Üksik mesilane ei pruugi olla nii intelligentne kui seda on terve mesilaspere. On avastatud, et mesilastarus toimub otsuste langetamine demokraatliku hääletamise teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles