Galerii: koertenäitus Ülenurmes, 500 isendit ja 100 tõugu

Eleen Laasner
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ja homme peetakse Tartu külje all maha suur võistlus. Kahe päeva jooksul selgitatakse välja iga tõu parim esindaja.

Tegemist on kahepäevase rahvusliku kõikide tõugude näitusega. Igas võistlusklassis jagatakse välja sertifikaate, mille tulemusena võib saada juuniorite tšempionilks, veteranide tšempioniks ja Eesti tšempioniks. Eesti tšempioniks saab tulla ka välismaalt pärit koer.

Ühe grupi tšempion saab koer olla vaid korra elus, seega kui kord on võidetud juunioride tšempioni tiitel, saab edasi pürgida ainult Eesti või veteranide tšempioniks.

Kogu võistluse aja on koer koos omanikuga. Alustatakse ringi tulekuga, seejärel jooksevad kõik koerad ringiratast, et kohtunik saaks näha nende liikumist. Pärast jooksmist kutsutakse kõik ükshaaval ette, kohtunik hindab koera kehahoidu, vaatab hambaid, kõrvu ja saba asendit – kogu terviklikku välja nägemist. Pärast vaatlust laseb ta koeral uuesti liikuda ja annab seejärel talle hinde.

Hindamise aluseks on tõustandard. Hindeks võib saada suurepärase, väga hea, hea või rahuldava. Kui koeral on mõni tõuväline omadus saab ta disklahvi, kui aga hüppab pidevalt või tahab rünnata nii, et kohtunikul pole teda võimalik hinnata, siis ei kuulu koer hindamisele.

Nii hinnataksegi kõik koerad järjest ära, kes saab hindeks suurepärase pääseb edasi järgmisesse vooru, kes kehvema hinde, peab järgmisel näitusel uuesti proovima.

Lisaks tõuklasside võistlustele toimub hindamine ka erinevate tõugude vahel, kus omakorda valitakse välja ilusaimad ja parimad koerad. Siis jaotatakse koerad rühmadesse oma omadustee järgi, näiteks pannakse ühte rühma kõik lambakoerad.

Auhindadeks on karikad, rosetid, koeratoidud, termokotid, pesad või muud, mille sponsor on välja pannud. Rahalisi auhindu sel võistlusel ei anta.

Olenevalt registreerimisajast on tasu koera kohta 45-75 eurot. Kokku on aastajooksul sama tasemega võistlusi umbes 20. Tõuvõistlustel osalemiseks peavad koeral olema tõupaberid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles