Video: Õpeta koerale tore trikk

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Video on filminud Martin Ilustrumm, koerad koolitanud Krista Laanet.
Video on filminud Martin Ilustrumm, koerad koolitanud Krista Laanet. Foto: Kuvatõmmis Youtube´i videost

Chihuahua Sõprade liit õpetab koertele toredaid trikke, sealhulgas mõistatuste lahendamist ning takistusriba läbimist. 

Koolituskeskus Koerus treener Krista Laanet annab mõned näpunäited, kuidas koerale trikke õpetada.

  • Koerale peab trikkide õppimine olema lõbus, mitte kohustus;
  • Koerale peab tegevus huvi pakkuma, ta peab ise tahtma inimese juurde tulla;
  • Koera ei tohi mingil juhul sundida ega käskida, siis ei hakka ta kindlasti trikke tegema;
  • Kui koer ei saa aru, kuidas trikki tegema peab, tuleks otsida uus lähenemisviis, kuidas trikki õpetada;
  • Alustama peaks kergematest trikkidest. «Tihti on nii, et inimesed otsivad Youtube´ist kõige raskema triki ning pettuvad kui koer seda järele ei tee,» räägib Laanet. Probleemiks võib olla ka see, et inimene ei tunne oma koera ega ole temaga üks. Koera tundmaõppimine on Laaneti sõnul äärmiselt oluline;
  • Erinevad koerad õpivad erinevaid trikke. Mõnele koerale võib mõni trikk olla füüsiliselt raske, mõni võib olla tundlik. Jällegi peaks oma koera tundmaõppima, nii saab kindlaks, mis just talle võiks sobida.
  • Kõigile koertele ei sobi trikid: mõnele meeldivad nuputamise mängud, mida Krista sõnul tuuakse viimasel ajal üha rohkem Eestisse;
  • Koera tuleb kindlasti kiita iga pisikese edusammu eest, premeerida võib mängude, maiuse või mõne hea vahepalaga;
  • Koerale peab õppimine olema vahva, aga see ei tohi pikale venida. Kui on näha, et koer on tüdinenud, väsinud või jalutab hoopis minema, võiks õpetamist jätkata mõni teine päev;
  • Mõne triki õppimine võtab kauem aega. Treeneri sõnul võib raskematele trikkidele kuluda terve aasta;
  • Koerale on oluline oma oskusi ja teadmisi näidata, seega peaks alati koera tehtud töö ja nähtud vaeva eest tunnustama.

Krista Laanet rõhutab, et koertele meeldib väga õppida ja oma oskusi demonstreerida. «Kurb on vaadata tegevusetult diivanil lamavaid koeri. Kui koer on tegevuseta, siis ta hakkab tihti ise endale tegevust otsima ja see ei pruugi pererahvale meeldida,» räägib ta. Targem on koerale ise põnevaid tegevusi välja mõelda, nii teeb ta vähem pahandust. Koos trikitamine tekitab koera ja inimese vahel tugeva sideme, paneb teineteist rohkem mõistma ja tunnustama. 

Videos osalevad Roosi, Näpuke, Augusto, Mathilda ning toy puudel Hanni. 

Esimesena teevad trikke Roosi ja Näpuke, kes on trikikoolis õppinud aasta. Teisena näitavad oskusi Näpuke ja Augusto, kes on kuus aastat trikke õppinud, kolmandana trikitavad ema Mathilda ja poeg Augusto, kes ongi trikikooli asutajad ja teistele trikkide ettenäitajad. Neljandas osas on Mathilda, Augusto ja koolis aasta aega õppinud seitsmekuune toy puudel Hanni.

Chihuahua Sõprade liidu trennis käib kokku 34 chihuahuad, kuid suure huvi tõttu õpivad koolis trikitamist ka teised väiksemad koerad. 

Chihuahua Sõprade liidu koerad käivad esinemas heategevusüritustel, koos on aidatud raha koguda haigetele ja koduta koertele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles