Tundmatuid linde aitab välja selgitada nutikas linnumääraja

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutika linnumääraja abil saab isegi välja selgitada ka osade noorlindude liigi
Nutika linnumääraja abil saab isegi välja selgitada ka osade noorlindude liigi Foto: Aili Ohlau

Eesti Ornitoloogiaühing on välja arendanud nutika linnumääraja, mis aitab algajal linnuhuvilisel looduses kohatud linnuliiki tuvastada. Linde saab määrata silma hakanud tunnuste, näiteks suuruse, noka kuju, linnu värvuse ja mustri, käitumise või linnu elupaiga järgi.

Määraja sisaldab 267 Eesti linnuliiki ehk määrajast leiab kõik siin regulaarselt pesitsevad, talvitavad ja läbirändavad linnud ning ka mõned haruldused.

Nutikast linnumäärajast on valminud veebikeskkond ja õues kasutamiseks nutirakendus "Eesti linnud". Nii veebimääraja kui ka rakendus on kõigile kasutajatele tasuta.

Linnumääraja veebiversioonis aadressil linnud.loodus.ee saab liikidega tutvuda fotode vahendusel. Nutirakendus põhineb joonistustel.

Määrajat on plaanis regulaarselt täiustada, arvestades ka kasutajate soove. Hetkel ei ole seal kõiki erinevaid vanuse, aastaaegade jm sulestiku vorme ning päris haruldasi liike.

Nutirakendust "Eesti linnud" saab Android süsteemi nutiseadmetele alla laadida Google Play kaudu ja Apple`i toodetele AppStorest. Peagi tuleb välja ka spetsiaalselt tahvelarvutitele optimeeritud versioon.

Nutika linnumääraja loojateks on Eesti Ornitoloogiaühing koostöös ettevõtetega 5D Vision ja Walk & Learn ning selle väljatöötamist toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles