Nipid, kuidas lemmiku halbu harjumusi muuta

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomade õiguste nimel hakatakse suurt tööd tegema.
Loomade õiguste nimel hakatakse suurt tööd tegema. Foto: SCANPIX

Nii nagu inimestel, on ka meie lemmikutel kombeid, millest kõik ei pruugi olla meeldivad, veterinaar Karen Becker annab soovitusi, kuidas halbu harjumusi muuta. 

Hüppamine

Koerad väljendavad tihti rõõmu üles hüppamise ja lakkumisega. Koera õrnalt eemale lükates ja kõrva tagant sügades läheb olukord halvemaks, sest koer saab signaali, et tema teguviis on õige.

Veterinaar Karen Becker soovitab hüppavale koerale selg pöörata ning teda eirata, mis annab loomale märku, et hüppamine ei ole tervitatav.

Kraapimine

Kassid teritavad enamasti küüsi kodu kõige ebasobivamate esemete peal nagu diivanid, voodid või seinad. Üks võimalus on kass ukse taha tõsta, aga loomale peaks ka kraapimiseks ettenähtud esemeid tooma.

Kui kiisule meeldib vaiba peal küüsi teritada, soovitab veterinaar talle sarnase materjaliga kraapimispuu vaadata. Kui küüned kipuvad rohkem mööda lauajalga käima, siis samast materjalist kraapimisposti.

Et kass ei saaks suurt kahju teha, tuleb regulaarselt küüsi lõigata.

Lisasoovitused:

  • Kui koerale meeldib prügikastis tuuseldada ja prügi välja tassida, tuleb prügikast panna kohta, kust seda nii kergesti kätte ei saa.
  • Koera tarbetut hüppamist, kaevamist ja haukumist tuleks keelata rahulikul ja kindlal häälel. Koera peab kohtlema austusega, mitte hirmutama.
  • Väikesed maiuspalad aitavad käitumistreeningule alati kaasa, nii saab hea käitumine ruttu tavaks.
  • Maiuspalad on küll head, ent tunnustamine ja pehme hääl motiveerivad loomi alati paremini käituma.
  • Meeles võiks pidada, et kui muidu hästi käituv koer hakkab tegema asju, mida ta muidu ei teeks, võib tegemist olla terviseprobleemiga ning siis peaks esimesel võimalusel loomaarsti külastama. 

Allikas: Huffingtonpost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles