Tori hobused tähistasid 90. juubelit

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

18. juulil kogunesid Raplamaale Inglistesse tori hobuste kasvatajad, et tähistada traditsioonilise perepäevaga Eesti tuntuima hobusetõu 90. aastapäeva. 

Kalesside, kaarikute ja vankrite ees ning ratsa osales hobuste juubelirongkäigus 22 puhtatõulist tori hobust.

Tori tõu sünnihetkeks võib pidada 1925. aastat, mil kinnitati tori tõu tõumäärustik. Algselt oli tori hobune aretatud tööhobuseks, kelle võis ka pühapäeval kirikusse minekuks kaariku ette rakendada.

Tänapäeval aretatakse tõusiseselt kahte tüüpi hobust - tori universaalset hobust (TA)  ja tori ratsaspordihobust (TB).

Tori Hobuse Seltsi juhatuse liige Eve Haggi sõnul on ohustatud populatsioonis TA tori hobuseid Eestis vaid 661, sellest täiesti puhtatõulisi ja sigimisvõimelisi vaid 20 ringis. Kokku on TA ja TB hobuseid üle 1250.

„Nad on tugevad, vastupidavad, hea söödakasutusega, väga rahulikud ja terve mõistusega hobused, kes teevad inimesega suurepärast koostööd,“ kiidab Haggi torikaid.

 „Spordialadest harrastatakse tori hobusega praegusel ajal rakendisõitu, koolisõitu ja takistussõitu ning hobuste jaoks korraldatakse sõidu- ja veokatseid, sh raskusvedu,“ loetles Haggi.

Samas kasutakse tori hobuseid veel praegugi põllu- ja metsatöödel. Tõestamaks selle tõu hobuste töövõimekust, on Tori Hobuse Seltsi liikmetel plaanis osaleda sügisel Kehtnas toimuvatel künnivõistlusel.

37 liikmega Tori Hobuse Seltsi peamine eesmärk on aidata kaasa ohustatud universaalsuuna tori hobuste säilimisele Eestis. Lisaks tegeletakse suurepärase tori hobuse kasvatuse ja kasutuse populariseerimisega, sealhulgas iga-aastase tori hobuse päeva korraldamisega.

Tänavuse tasuta perepäeva  „Tori Hobusega Raplamaal“ korraldasid mittetulundusühingud Tori Hobuse Selts ja Ingliste Arendusselts.

Vaata ka videot tori hobuste paraadist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles