Rüütliturniir võttis ratsaniku jaoks ohtliku pöörde

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuressaare lossipäevade rüütliturniiril hüppas esinemise lõpetanud hobune publiku aplausi peale püstloodis püsti, muutudes hetkel ohtlikuks teda käe kõrval hoidnud rüütlile. Inimeste reaktsioonina veelgi tugevama aplausi peale tegi hobune rahva meeleheaks veel teisigi, kuid ohutuid hüppeid.

Rüütli rollis võistelnud Mihkel Lindre sõnul nõuab "küünal" hobuselt kõrgemal tasemel tasakaalu, mistõttu sellist hüpet julgevad teha vaid väga kogenud hobused. Seega oli eesti tõugu hobuse Aabram üllatuselement võrdväärne Viini ratsakooli hobuste etteastega.

Ratsanik kinnitas, et kuigi äkiline „küünal“ oli ootamatu ja tuli hoiduda hobuse kapjade ette jäämast, polnud ta ise siiski tõsises ohus.

„Kuna rüütliturniir oli show, siis lasin Aabramil tavapärasest rohkem hüpata ja karata, et publikul rohkem elamusi oleks. Võistlustel sellist isetegevust ma ei luba“, rääkis Mihkel Lindre.

Publikule Aabrami tulisus meeldis sedavõrd, et iga kord, kui hobune hüppas, rõkkas ka publik.

Rüütliturniiri korraldaja Aivar Kallas rääkis, et 18aastane Aabram on tegelikult üks paremini koolitatud eesti tõugu hobuseid, kes on edukalt võistelnud nii rüütliturniiril, western ratsutamises, ratsaorienteerumises, ratsa-triatlonis ning takistus- ja koolisõidus. Kümme aastat tagasi osales Aabram ka ratsamatkal Haapsalust Austriasse.

Kallase sõnul oli MTÜ Saare Taluelu eestvedamisel korraldatud rüütliturniir arvult viies ning üldse suurima publikumagnetiga hobuvõistlus Saaremaal. Show-turniiri üks eesmärke on tutvustada meie suurepärase eesti tõugu hobuse erinevaid kasutamisvõimalusi.

Kokku osales turniiril 6 rüütlit, kes võtsid omavahel mõõtu hobuse seljas piigivõitluses, oda viskamises, vibu laskmises ning osavus- ja kiirusratsutamises. Osavusratsutamisel tuli ratsanikel näiteks galopi ajal korjata postilt mõõga otsa  rõngaid.

Esirüütliks võitles ennast Jaagup Kallas hobusel Etapp. Publikule väga haruldast vaatepilti pakkunud Mihkel Lindre ja Aabram tulid neljandaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles