Nädalavahetusel toimub Kaali järve kõrval kümnendi suurim ratsavõistlus Saaremaal

Aili Ohlau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Udeküll ja Henrietta.
Andres Udeküll ja Henrietta. Foto: Merike Udrik-Õispuu/ Eesti Ratsaspordi Liit

11. ja 12. juulil peetakse Saaremaal Eestimaa Spordiseltsi Jõud eestvedamisel 14. Eestimaa Suvemängud, mille raames on üle aastakümnete jällegi kavas takistussõiduvõistlus. 

Võistlust saab vaadata staadionil, mis asub Saarema ühe tuntuima vaatamisväärsuse, Kaali järve kõrval.

Eestimaa Suvemängude takistussõiduvõistlusele on end üles andnud üle 60-ne sportlase pea 70-l hobusel. Peetakse nii individuaalset kui maakondlikku arvestust. Viimases asuvad starti kaheksa maakonna kolme kuni neljaliikmelised koondised, kus esindatud kõik neli arvestusklassi: lapsed/poniratsanikud, juuniorid/noored, harrastajad ning avatud klass.

Parimad selguvad kahe võistluspäeva koondtulemusena, kus esimese päeva puhtusele ja kiirusele peetavast parkuurist võetakse kaasa kohapunktid. Teise päeva ümberhüpetega parkuurist lisanduvad sinna reaalsed karistuspunktid.

Eestimaa Suvemängude takistussõiduvõistluse peakorraldaja Saaremaa Ratsaspordiklubi juhatuse liige Kristine Järsk sõnas, et Saaremaal on taolise võistluse näol tegu mitte pelgalt ühe üleriigilise tiitlivõistlusega, vaid ka suurema ratsaspordi tagasi jõudmisega saarele.

Viimati peeti «saareriigis“ suuremat sorti ratsavõistlus sajandi algusaastail, kui Kuressaare lossihoovis toimus Palladium Cup`i etapp. Nüüd, kus ratsasport kogu Saaremaal üha enam populaarsust kogub, on lootust, et suurema üleriigilise võistluse korraldamise traditsioon saab sisse uue hoo.

Saaremaa ratsaspordi ajalugu on Eesti Ratsaspordi Liidu teatel üsna auväärne. Pikka aega tegutses seal Andres Udeküll, kes on mitmekordne Eesti meister takistussõidus, samuti Ebbe-Liisa Sõnajalg, kel samuti meistritiitel samalt alalt. Tugevaid sõite on aastate jooksul teinud Saaremaa ponisõitjad, heas hoos on sel aastal Saaremaa klubi harrastussportlased.

Suvemängude toimumist Saaremaal ja Kaali takistussõiduvõistluse olulisust regionaalse spordi arengul peab tähtsaks ka Eesti Ratsaspordi Liit.

«Regionaalne areng on vajalik spordiala kandepinna laiendamiseks ja seepärast toetab ratsaliit omalt poolt igati võistluste korraldamist ka väiksemates Eestimaa paikades. Saaremaa oli ratsaspordi mõttes mõnda aega pisut nagu kaardilt kadunud, kuid nüüdsest loodame, et võistluspaigana teeb ta eduka come backi,»  Eesti Ratsaspordi Liidu juhatuse esimees Jaanus Berkmann.


Ta toob välja, et ka maakondlikus plaanis on Suvemängud hea formaat koondamaks ühtse lipu alla sama regiooni sportlased, suurendades nii võimalusi suhtluse ja koostöö paremaks arenguks. «Meil on vähe võistlusi, kus maakonna sportlased saaksid ühtse võistkonnana üles astuda, seepärast on hea tõdeda, et Kaalis on mitmed maakonnad suutnud oma esindused välja tuua,» lisas Berkmann.

Kaali võistluselt ei puudu ka meelelahutuslik osa. Laupäeva, 11. juuli õhtul toimub võistluspaiga lähedal Kõljala külaplatsil kontsert, kus astuvad üles Saaremaa kohalik staar Taniel Vares ja ansambel Soov ning üllatusesinejana Superstaarisaates 10 parima hulka jõudnud saarlane Risto Paiste. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles