Mehhiko seadus keelab tsirkustes loomade etendused

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See tiiger on tänasest loomade etendustest vaba.
See tiiger on tänasest loomade etendustest vaba. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Scanpix

Eile õhtul toimus tsirkuses Hermanos Cedenos viimane loomadega etendus, vahendab jornada.unam.mx.

Loomatalitajad on tänasest töötud ning muretsevad loomade edasise käekäigu pärast. Märtsis teada antud seaduse jõustumisest, mis keelab tsirkuses loomade etendused, pani juhtkonna varjupaika otsima ligi 2000 loomale: tiigrid, kaelkirjakud, sebrad ja teised. Mures töötajatele pole siiani vastatud.

Loomaaiadirektori Juan Arturo Rivera sõnul on võimatu koondada erinevates keskkondades kasvanud loomi kõigile sobivasse uude elamisse. Eraloomaaiad on küll pakkunud abistavat kätt, ent ka nende võimalused on piiratud. Eraloomaaia Africam Safari direktor Frank Carlos Camacho sõnas, et palju sõltub loomade füüsilisest ja vaimsest olukorrast, kas neid saab loomaaia elanikega kokku lasta, vahendab Reuters.

45-aastane Hermanos Cedenoses töötanud loomataltsutaja Bruno Raffo on seaduses pettunud. Tema hoole all oli 13 tiigrit, kelle toitmine ainuüksi maksis 176 eurot päevas. Tiigrite eest hoolitsemine ja nende õpetamine oli tema ainus sissetulek. Raffo sõnul on Mehhiko roheliste partei otsus pigem valijate peibutamiseks, sest jutud tsirkuseloomade väärkohtlemisest ei vasta tema sõnul tõele. Loomataltsutaja süüdistab valitsust nii tsirkuse 120-aastase traditsiooni lõhkumises, inimeste töötuks jäämises ning oma karjääri hävitamises.

Tänasest on Mehhiko osariigis keelatud tsirkuses loomadega etendused ning töötajate pahameel loomade varjupaigata jätmises püsib veel pikka aega.

Eestis on karusloomafarmide ja loomatsirkuse keelustamise poolt alla kirjutanud 62 Eesti ettevõtet ja vabaühendust, näiteks Eesti Loomakaitse Selts, Eesti Roheline liikumine, Eestimaa Loomakaitse Liit, Varjupaikade MTÜ, Lemmik.ee (Lemmikmeedium OÜ) ja Bioneer.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles