Koerad väldivad ebasõbralikke inimesi

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer ja koeraküpsis
Koer ja koeraküpsis Foto: Vida Press

Teadlaste läbiviidud uuring tõestab, et koerad väldivad inimesi, kes pole nende omanikega abivalmid.

Jaapanis korraldatud eksperimendi idee oli mõista, kuidas koerad hindavad kahe inimese omavahelist suhtlust, vahendab BBC. Tulemused näitasid, et koerad väldivad maiuse võtmist inimeselt, kelle puhul nad on täheldanud negatiivset käitumist, näiteks omaniku vajaduste ignoreerimist. 

Eksperimendis osalesid koeraomanikud ning kaks näitlejat. Omaniku ülesandeks oli läbipaistvast topsist kleeplindi kättesaamiseks mõlemalt kõrvalistujalt abi paluda. Esimesel juhul näitleja keeldus ja keeras selja, teisel juhul võttis abivalmim näitleja topsi ning omanik sai kaane lahti keerata.

Pärast katset andsid mõlemad näitlejad koerale maiust. Loomad vältisid inimest, kes loobus nende omaniku aitamisest ning võtsid maiuspala abivalmimalt näitlejalt.

Läbiviidud eksperimendis koguvad koerad kahe inimese omavahelisest suhtlusest informatsiooni vaatluse kaudu. Koerte ja omanike vaheline side on tugev, ning seetõttu ollakse eriti tundlikud, kui üht osapoolt halvasti koheldakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles