Kolmikkrooni 12. kangelaseks sai American Pharoah

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõne sekundi eest see juhtus - Ameerikal on uus Kolmikkrooni kangelane.
Mõne sekundi eest see juhtus - Ameerikal on uus Kolmikkrooni kangelane. Foto: sportworldnews.com

American Pharoah murdis Kolmikkrooni paine - esimest korda pärast 37 aasta pikkust ootamist on ameeriklastel jälle absoluutne galoppar. Ajakirjandus kõneles juba aastaid lausa Kolmikkrooni-needusest, mis ei lase hobustel viie nädala sees tulla kolm korda võitjaks.

American Pharoah murdis Kolmikkrooni paine - esimest korda pärast 37 aasta pikkust ootamist on ameeriklastel jälle absoluutne galoppar. Ajakirjandus kõneles juba aastaid lausa Kolmikkrooni-needusest, mis ei lase hobustel viie nädala sees tulla kolm korda võitjaks.

Veel mõne kuu eest oli vigaselt kirjutatud nimega täkk American Pharoah avalikkusele tundmatu. Ameerika avalikkus ei lootnudki enam õigupoolest kunagistele galopikangelastele väärikat järglast.

Mai alguses, pärast Kentucky Derby võitu noogutasid hobuse andunud austajad, jagasid Facebookis pilte ning säutsusid õnnelikult Twitteris, kuid ei enamat. Uut megastaari ei söandanud keegi oodata.

Seejärel saabus teise „krooni“ ehk Pimlico hipodroomi järjekord - American Pharoah võitis jälle. Kuid seda oli nii palju juba nähtud, et kaks võitu ning ei enamat. Eesti aja järgi umbes kell pool üks 7. juuni öösel algas Belmont Parki hipodroomil võitlus kolmanda „krooni“ pärast.

Ja kohe alul juhtus äpardus, mis nii paljude hobuste võidulootused purustab. American Pharoah jäi väravasse koperdama ning hilines väljumisega ligi sekundi. Teised hobused olid juba tublisti edasi liikunud. Tuhandete fännide südamed jätsid löögi vahele.

American Pharoah saavutas võistluskiiruse, aga ees olid ju trobikond sama kiireid hobuseid. Esimese ringi lõpuks oli ta kolmas. Teise alguses esimene, aga väga napilt. Vahe teise hobusega (Frosted) püsis poole kerepikkuse juures, kohati kahanes kaela pikkuseks. Finišisirge alguses oli teine hobune saavutanud oma suurima kiiruse, aga American Pharoah veel mitte. Just sellest hetkest hakkas vahe püüdmatult kasvama. Möirgavad fännid tervitas American Pharoah`d kes jõudis finišisse lausa viie kerepikkuse edumaaga. Lõpuks oli see juhtunud!

1973 aastast püsinud rajarekord jäi kahe sekundiga löömata, kuid ometi oli see läbi aega teine tulemus.

Džoki Victor Espinosa püüti mõne minuti pärast ajakirjanike haardesse.

„Mida ma nüüd tunnen?“, kordas Victor Espinosa ajakirjanike küsimust. „Just nüüd tunnen ma korraga, et olen segaduses, olen ärevil, ma olen austatud ja ma olen õnnelik!“

Tuhanded pealtvaatajad ei visanud sissepääsu pileteid minema, vaid viidi koju, sest neist sai nüüd tükike Ameerika spordiajalugu.

Kolmikkrooni võistlust peetakse aastast 1920. Viie kevadnädala vältel võistlevad ühed ja samad hobused kõigepealt Kentucky Derbil, seejärel Pimlicos Preakness`i karika pärast ja lõpuks Belmonti karika pärast. Seni oli 11 kolmikkrooni võitjat. Neist esimene sir Barton (1920) ja eelviimane Affirmed (1978).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles