Eestis püüti ebaseaduslikult registreerida lõigatud kõrvadega kutsikaid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Alfred Nesswetha/PantherMedia / Alfred Nesswetha / Scanpix

Möödunud nädalal otsustas Eesti Kennelliidu juhatus mitte kanda tõuregistrisse kahe tõukoera paaritusest sündinud järglasi, kuna pesakonna kasvatanud isik ei arvestanud kutsikate heaoluga, rikkus teadlikult Eesti seadusi, Kennelliidu reegleid ja andis Kennelliidu juhatusele juhtumi asjaolude kohta vastuolulist teavet.

Hiljuti sooviti Kennelliidus registreerida Ameerika Staffordshire'i terjerite pesakonda. Rutiinse kontrolli käigus tuvastati aga, et kolmel kutsikal olid kõrvad enne loovutust kupeeritud ehk lühemaks kärbitud. Koerte kõrvade kupeerimine on aga Eestis seadusega keelatud juba alates 2006. aastast. Kasvataja väitel vigastasid pesakonna kolm kutsikat kakluse käigus oma kõrvu ja ta võttis ühendust kliinikuga Eestis, kus pakuti välja kõrvade ravi.

Kasvataja kinnitas, et otsustas kutsikate kõrvade ravist Eestis loobuda ning selle asemel sõita Ukrainasse. Teadlikult eirates mitmeid seadusi, transportis ta piiriületuseks nõuetekohaselt vaktsineerimata ja vigastatud kutsikad enam kui 2000 kilomeetri kaugusel asuvasse Ukraina väikelinna loomakliinikusse kõrvade kupeerimiseks. Eesti Kennelliidu andmetel on koerte kõrvade kupeerimine keelatud ka Ukrainas.

Kennelliidu juhatuse seisukoht on, et loomadele valu ja piina põhjustavad muudatused, mis on tehtud nende välimuse «parandamise» eesmärgil, liidu toetust ei leia. Ei ole saladus, et endiselt leidub inimesi, kes soovivad esteetilistel kaalutlustel endale kupeeritud kõrvade ja sabaga koeri, kuid kupeerimise keeld on kehtestatud eelkõige koerte heaolu silmas pidades.

«Tõuühing tunnustab Eesti Kennelliidu juhatuse otsust ja seisukohavõttu,» sõnas Eesti Ameerika Staffordshire'i Terjerite Tõuühingu esindaja. «Koerte aretus on ja jääb hobitegevuseks ning sellistele otsustele, mis tehakse koerte heaolu arvelt, ei ole mingit õigustust.»

Eesti Kennelliit on mittetulundusühing, mis tegeleb Eestis tõukoeranduse edendamisega ja peab rahvusvaheliselt tunnustatud põlvnemisregistrit. Viimasesse kantakse Eestis sündinud tõukoerte järglased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles