Teadlased tegid kalade kohta üllatava avastuse

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikimedia Commons

Kalaparve vaadates tundub, et kõik kalad käituvad ühtemoodi, kuid see on petlik. Teadlased on kindlaks teinud, et kalad käituvad nagu väikesed isiksused, kellel on oma iseloomujooned.

Teadusajakirjas Functional Ecology avaldatud uuring näitas, et Trinidadi gupidel esineb isendite iseloomus ja käitumises erinevusi.

Tulemuseni jõudmiseks testisid teadlased, kuidas gupid reageerivad teatud stressiolukordades. Kõigepealt pandi kalad nende jaoks võõrasse keskkonda, et vaadata, mis käitumise see esile kutsub.

Mõni kala ujus varjulisse kohta ning peitus, teine osa kaladest justkui kangestus lootuses, et neid ei märgata ning kolmandad ujusid akvaariumis üles ja alla, justkui tahtes põgeneda.

Seejärel tekitasid teadlased kunstlikult vaenlase rünnaku. Näiteks imiteeriti alla laskuvat ning nokka vette pistvat haigrut ning gupisid üllatati ka teisel pool klaasi ujuva röövkalaga.

Kuna gupid olid märgistatud, said teadlased nende reageeringuid eksperimendi käigus hõlpsasti jälgida.

«Erinevused olid pidevad ja ilmnesid aja jooksul erinevates situatsioonides,» sõnas Exeteri ülikooli teadlane Tom Houslay. Ehkki gupide kollektiivne käitumine muutus olenevalt situatsioonist, näiteks muutusid kõik isendid ohu tekkides ettevaatlikuks, võisid teadlased ka sellisel juhul märgata erinevusi kalade individuaalses käitumises. 

See aga annab teadlaste sõnul märku, et igal kalal on talle omased iseloomujooned ja käitumine, mida ümbritsev keskkond ei determineeri.

Järgmisena on kavas uurida, kas need individuaalsed iseloomujooned kanduvad edasi ka järglastele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles