Video: väljasuremisohus linnuliigi naljakat pulmatantsu peagi enam ei näe (1)

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anne Flaherty/Mercury Press/Caters News Agency/Scanpix

Lõuna-Ameerikas Patagoonias õnnestus esimest korda ja detailselt salvestada haruldane vaatepilt – lumipüttide kentsakas pulmatants.

Lumipütte on vabas looduses alles jäänud vaid 400 pesitsevat paari, kirjutab Daily Mail.

Video salvestati dokumentaalfilmi jaoks. See on esimene kord, kui nende väljasuremisohus olevate lindude tantsu nii lähedalt jälgida saab.

Lumipütte märgati esimest korda 43 aastat tagasi, kuid inimtegevuse tulemusena on nende arvukus drastiliselt vähenenud. Kui 1980. aastate keskpaigas oli lindude populatsiooni suuruseks 3000–5000 isendit, siis nüüd neid alles jäänud napp 400 pesitsevat paari.

Populatsioonile on saatuslikuks saanud Ameerika naarits ehk mink, kes toodi 1930. aastatel Patagooniasse eesmärgiga kasvatada neid karusnaha saamise eesmärgil, kuid liigi arvukus on vabadusse pääsenud isendite toel aastatega jõudsalt kasvanud ning lumipüttidest on saanud minkide jaoks oluline toidus.

Lisaks plaanitakse piirkonda rajada paar tammi, mis on looduslikult mõtlematu samm ning tulemuseks võib olla lumipüttide täielik kadumine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles