Kuidas aru saada, et kass kannatab stressi all?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Loomade stress vajab tähelepanu, sest sellest tuleneb mitu loomale piina põhjustavat, kuid tegelikult täiesti välditavat haigust.

Stress ja ärevus mõjutab kassi samamoodi nagu inimestki, vahendab portaal petMD. Stressis kass võib käituda mitmeti ning looma tuleb lihtsalt jälgida.

Urineerimine väljaspool liivakasti

Kass, kes rahuldab oma vajadust väljaspool liivakasti, püüab inimesele midagi öelda. Sellisel juhul võiks minna loomaarstile, et otsida põhjust, miks kass nii teeb.

Kõhulahtisus ja teised seedehäired

Kassi seedeprobleeme ei tohiks kindlasti tähelepanuta jätta, vaid esimesel võimalusel rääkida arstiga ja otsida põhjuseid.

Pidev pesemine

Kassid armastavad väga puhtust, aga puhtusearmastamisel ja pideval lakkumisel on vahe. Kui loom end pidevalt peseb ja lakub ja selle tagajärjel lausa karvutuks muutub, tuleb minna arsti juurde.

Pidev kratsimine

Nagu kompulsiivne lakkumine, on teine äärmus pidev kratsimine. See viitab enamasti kas psühholoogilisele probleemile või tervisemurele.

Isoleerumine

Kassid naudivad tihtilugu üksindust, aga kui kass ei ole enam aktiivne ja peidab end, on põhjust muretsemiseks, eriti kui loom ei taha suhelda oma pereliikmetega.

Pidev kräunumine

Kassid on küll jutukad, aga kui rahustav mäu muutub paaniliseks kräunumiseks, tuleks minna arstile, kes ilmselt oskab kassi mure lahti kodeerida.

Isu vähenemine

Kui loom kaotab järsku huvi toidu vastu, peab pöörduma arsti poole, sest tervisest pakatav kass üldiselt dieedist lugu ei pea.

Pidev magamine

Kassid magavad küll 20 tundi päevas, aga see ei tähenda, et nad peaksid seda alati tegema. Kassi uneaega võib inimene väga paljuski mõjutada. Kui loom magab rohkem kui vaja, tuleb pöörduda arsti vastuvõtule.

Agressiivsus

Agressiivne käitumine inimese ja teiste loomade suhtes on märk, et loom on haige või stressis. Probleemiga tuleb tegeleda kohe, sest hiljem võib sellega tegelemine olla oluliselt raskem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles