Lumivalgena sündinud: viis loomariigi kõige kuulsamat albiinot

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albiinogorilla nimega Snowflake elas pea terve oma elu Barcelona loomaaias.
Albiinogorilla nimega Snowflake elas pea terve oma elu Barcelona loomaaias. Foto: CESAR RANGEL/AFP/Scanpix

Loomariigis on albiinod kahtlemata kõige tähelepanuäratavamad ning nende endi õnnetuseks ka vaenlastele hästi märgatavad. Seetõttu on suurele osale albiinoloomadest pelgupaigaks osutunud just loomaaiad.

Albinism on seisund, kus loomal puudub pigment ehk melaniin, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest sageli helesinine. 

Portaal Mother Nature Network on ära toonud viis loomariigi kõige tuntumat albiinot, kelle hulgast mõni ei ole küll enam elavate kirjas, aga see-eest eksisteerivad tuhandete fännide ja loomaaiakülastajate mälestustes.

Gorilla Snowflake

Snowflake'i saabumine 1960. aastatel Barcelona loomaaeda oli pidulik sündmus, millel osales isegi tolleaegne linnapea. Snowflake'i enda saatus nii roosiline ei olnud. Looma oli kinni püüdnud üks Ekvatoriaal-Guinea farmer ja ainuüksi selle eesmärgi nimel tapeti kõik ülejäänud grupis olnud gorillad.

Viimaks ning läbi mitme vahendaja leidis Snowflake tee Barcelona loomaaeda, kus ta elas 2003. aastani. Snowflake'ile sai saatuslikuks nahavähk, mille põhjuseks oligi suure tõenäosusega albinism.

Albiinogorilla nimega Snowflake elas peaaegu terve elu Barcelona loomaaias.
Albiinogorilla nimega Snowflake elas peaaegu terve elu Barcelona loomaaias. Foto: CESAR RANGEL/AFP/Scanpix

Alligaator Claude

Claude pole kunagi saanud vabas looduses elada, aga tema puhul on see isegi ehk õnn. Claude sündis USAs Floridas ning täiskasvanuna toimetati ta California teaduste akadeemiasse, kus tema elukohaks on muuseumisse rajatud soo.

Mõni aasta tagasi jagas Claude eluaset emase alligaatoriga nimega Bonnie, kuid kooselu ei klappinud, sest halva silmanägemisega Claude kippus pidevalt Bonniele otsa komistama ning viimane omakorda hammustas vastuseks Claude'i jalast.

Foto: Alamy / Vida Press

Pingviin Snowdrop

Eesti keelde tõlgituna Lumehelbeke on üks vähestest albiinopingviinidest, kes jõudis täiskasvanuikka. Snowdrop nägi ilmavalgust Inglismaal Bristoli loomaaias, kuid pikka elu ta nautida ei saanud – 2004. aasta augustis lind äkitselt suri.

/ Wikimedia Commons
/ Wikimedia Commons Foto: Wikmedia Commons

Küürvaal Migaloo

Migaloo on Austraalia kohalik kuulsus, keda võib aeg-ajalt mandri idaranniku vetes ujumas näha. Esimest korda ilmutas vaal end inimestele 1991. aastal ning on sellest ajast saadik vähemalt aastas korra end näidanud. Migaloo on ainus teadaolev albiino küürvaal maailmas ning tal on isegi oma veebilehekülg ja Twitteri konto.

Caters News Agency/Scanpix
Caters News Agency/Scanpix Foto: /Caters News Agency

Delfiin Pinky

Esimest korda märkas Pinkyt juhuslikult üks paadikapten 2007. aastal, kui roosakat värvi Pinky ujus koos teiste nokisdelfiinidega USAs Louisiana osariigis asuvas Calcasieu järves. Nii nagu Migaloo, näitab Pinkygi, kes teistest liigikaaslastest hästi eristub, end praegugi aeg-ajalt inimestele ning tema käekäiguga saab end kursis hoida spetsiaalse Facebooki lehe kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles