10 põnevat fakti lehmade kohta, mis võivad sind üllatada

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Inimesed on harjunud kasvatama lehmi tarbimise eesmärgil ning lehmadega otseselt mitte kokku puutunud inimesed ei teagi, milline on selle looma iseloom või mis temal stressi põhjustab.

Mother Nature Network on ära nimetanud mõned huvitavad lehmafaktid, mis panevad neid vahvaid loomi hoopis teise pilguga vaatama.

1. Lehmadele meeldib jalgu puhata – nad veedavad päevas umbes 10-12 tundi lamades.

2. Lehmad magavad umbes neli tundi päevas, aga erinevalt hobusest ei maga nad püstijalu.

3. Iga piimalehm toodab tänu oma seedesüsteemi omapärale päevas umbes 200 liitrit metaani.

4. Nii nagu koerad, naudivad ka lehmad karva harjamist ja sügamist, olgu siis kaela pealt või sarvede-kõrvade vahelt. 

5. Teadlased on kindlaks teinud, et kui farmer oma lehmale nime paneb ja kohtleb teda kui indiviidi, annab tema vissi aastas umbes 230 liitrit rohkem piima.

6. Saksamaal läbiviidud uuring näitas, et lehmadel on sisemine magnetiline kompass. Kui lehmad puhkavad, on nad näoga põhja või lõuna suunas, olenemata oma asendist päikese suhtes või tuule suunast.

7. Ka lehmadel on oma lemmiksõbrad ning nad satuvad stressi kui neid semust eraldatakse. Kui mullikal on kõrval tema lemmikaasalsne, on tema südame löögisagedus ja stressitase madalam võrreldes olukorraga, kui kõrval seisab täiesti võõras liigikaaslane.

8. Lehmad ei näe punast värvi. Härjavõitleja punane keep pälvib pulli tähelepanu üksnes seetõttu, et võitleja seda ise liigutab. 

9. Lehmadel on erinevad aktsendid ning piirkonniti võib tähele panna lehmade häälitsustes erinevaid variatsioone.

10. Haistmine on lehmadel suurepärane. Nad suudavad tunda lõhna pea 9-10 kilomeetri kauguselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles