Miks on kolmevärvilised kassid peaaegu alati emased?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Ainult üks kass kolmest tuhandest kolmevärvilisest kiisust on isane. Kassiteemaline portaal Cattime selgitab, miks see nii on.

Alustuseks tasub teada, et kolmevärvilisus ei tulene tõust. Iga tõu esindaja võib sündida kolmevärvilisena, aga puhtatõulistel kassidel esineb seda harvemini.

Selleks, et kass oleks kolmevärviline, peab tema kasukas olema esindatud valge, must ja oranž värv. Kuid esineda võivad ka variatsioonid, näiteks kreemikad, hallikad ja punakad toonid.

Aga mis siis annab kolmevärvilistele kassidele sellise silmapaistva karvkatte mustri? Vastus peitub kromosoomides. Nii nagu inimestelgi, on emastel kassidel kaks X-sugukromosoomi (üks emalt, teine isalt) ja isastel kassidel  üks X- (emalt) ja üks Y-sugukromosoom (isalt).

X-sugukromosoomis asuvad kassi musta ja kollast karvavärvust määravad geenid. Kuna emased kassid pärivad ühe X-sugukromosoomi oma emalt ja teise isalt, võib neil kodominantsuse (vanematelt päritud geenide koostoime) tõttu avalduda kirju värvus.

Isased kassid, kellel on vaid üks X-sugukromosoom, on kas mustad või kollased, ent tavaliselt mitte mustakollasekirjud.

Kuna valget värvust kromosoomid ei määra, on palju isaseid mustvalgeid kasse.

Siiski esineb ka erandeid. Väga harva, ühel juhul kolmest tuhandest, sünnib mõni kolmevärviline isane kass. Seda juhtub siis, kui kassil on üks ekstra X-sugukromosoom. Kromosoomide järjestus on sellisel juhul XXY. Vaatamata üleliigsele X-sugukromosoomile on see kass alati isane, kuid paraku on ta selle geneetilise defekti tõttu alati sigimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles