Need on toidud, mida kassile ei tohiks anda

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Vahel kipuvad kassiomanikud vahel arvama, et kassile võib kõike pakkuda, küll loom ise teab, mida ta sööb ja mida mitte. Tegelikult pole see päris nii ja omanik peaks jälgima, mida ta kassi söögikaussi poetab. 

Järgnevalt on välja toodud mõned toidud, mis sobivad inimestele söögiks, aga mida ei tohiks kassile pakkuda, kirjutab pets.webmd.com.

Tuunikala

Kassid võivad tuunikalast sõltuvusse jääda ja kuigi vahel võib kassile tuunikala anda, ei tohiks see olla tema igapäevaseks söögiks. Kui tahad kiisule tuunikala pakkuda, siis otsi poest kassitoitu, mis sisaldaks tuunikala, ära anna talle inimestele mõeldud tuunikalakonservi. Viimase söömine ei mõju kassile hästi ja ta ei saa sellest kätte vajalikke toitaineid.

Sibul, küüslauk, murulauk

Sibul võib lõhkuda kassi punaseid vereliblesid ja tulemuseks on see, et kassil tekib aneemia ehk verevaesus. Kui kass peaks sööma väikese koguse sibulat, siis ei tasu paanikasse sattuda, aga suures koguses võib see talle liiga teha. Sibul, küüslauk ja murulauk võivad ärritada kassi seedeelundkonda.

Piim jm piimatooted

Kassidele pakutakse ikka vahel piima või hapukoort ja kuna kiisud limpsivad piimatooteid väga isukalt, siis võib jääda mulje, et piimatooteid tohib kassile anda. Tegelikult on enamik kasse laktoositalumatud ja nende seedeelundkond ei suuda piimatooteid töödelda. Tulemuseks võib olla ärritatud seedeelundkond ja kõhulahtisus.

Viinamarjad ja rosinad

Viinamarju ja rosinaid on kasutatud lemmikloomade maiuste asemel, kuid see pole just parim idee. Kuigi teadlased pole päris kindlad, miks see nii on, on uuringud tõestanud, et viinamarjad ja rosinad võivad kassidel põhjustada neerupuudulikkust. Teadlaste sõnul võib isegi väike kogus viinamarju või rosinaid kassi haigeks teha ja põhjustada oksendamist.

Kofeiin

Suures koguses kofeiini võib kassile eluohtlikuks osutuda. Kofeiinimürgistuse sümptomiteks on rahutus, kiire hingamine, südame puperdamine, lihaste tõmblemine. Lisaks teele ja kohvile võib kofeiini olla kakaos, šokolaadis, koola- ja energiajookides. Kofeiini võib olla ka mõningates ravimites ja valuvaigistites.

Šokolaad

Šokolaad võib samuti kassile eluohtlik olla. Šokolaadi muudab kassile ohtlikuks teobromiin, mida leidub ka valges šokolaadis. Kõige ohtlikumad on tume šokolaad ja küpsetamiseks mõeldud magustamata šokolaad. Šokolaadi söömine võib panna kassi südame puperdama, põhjustada tõmblemist ja haigushooge ning see võib lõppeda surmaga.

Toores muna

Kassile ei tasu toorest muna anda kahel põhjusel: esiteks võib kass saada toidumürgistuse ja teiseks sisaldab toores munavalge valku, mis ei lase B-vitamiinil imenduda. See võib põhjustada nahaprobleeme ja kassi karvkate võib samuti selle tõttu kannatada.

Toores liha ja kala

Ka toores liha ja kala võivad sisaldada baktereid, mis tekitavad kassil toidumürgistust. Lisaks sellele sisaldab toores kala ensüümi, mis lõhub tiamiini, ent tiamiin on kassi jaoks oluline B-vitamiini vorm. Tiamiinipuudus võib tekitada tõsiseid neuroloogilisi probleeme ja kassil võivad tekkida krambid ning ta võib koomasse langeda.

Maks

Väikeses koguses ei tee maks kassile liiga, aga suures koguses ei mõju maks kiisule hästi. Kui kass sööb liiga palju maksa, siis ta saab liialt suure koguse A-vitamiini, mis võib halvasti mõjuda kiisu luudele. Selle tulemusel võib kassil tekkida näiteks osteoporoos.

Pärmitainas

Pärmitainas peab enne küpsemist teatavasti kerkima. Täpselt seda teeks see ka kassi kõhus, kui kiisu peaks juhtuma pärmitainast sööma. Kassi kõhus paisudes võib pärmitainas kiisule palju valu valmistada.

Inimestele mõeldud ravimid

Üks levinumaid mürgistusi, mis kassil võib tekkida, on see, kui ta on alla neelanud inimestele mõeldud ravimi. Ravimid tasuks panna kohta, kust lapsed ja lemmikloomad neid kätte ei saa. Ära kunagi anna kassile ravimit, mida loomaarst pole soovitanud kassile anda.

Tasuks meeles pidada, et liiga suurte koguste söömine ja pidevalt maiustuste nosimine võib kassile mõjuda samuti nagu inimesele. Tulemuseks võib olla ülekaalulisus ja diabeet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles