Seitse omadust, mille poolest koerad oma peremeestele sarnanevad

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mercury Press/Caters News Agency/Scanpix

Inimestega aastatuhandeid külg-külje kõrval elades on koertest saanud inimeste ühed lähedasemad sõbrad. Seepärast pole vist üllatav, et mõned omadused neil inimestega sarnasedki on.

USAs asuva Emory ülikooli teadlane Gregory Berns otsustas uurida koerte ajutegevust magnetresonantstomograafia abil, et kindlaks teha, mis nende väikestes ajudes erinevates olukordades toimub, kirjutab New Scientist.

Pettemanöövrite kasutamine

Koerad teavad, mis neile meeldib ja kui olukord nõuab, ei jäta nad ka rivaale eksitamast. Tema salapeidupaigas on maitsev vorst? Katsed on näidanud, et koer suudab konkurendi pettemanöövrit kasutades heast palast eemale meelitada.

Tähelepanelikkus

Koerad on küll kuulsad pimeda kuulekuse ja truuduse poolest, aga samas on nad tähelepanelikumad, kui sa arvatagi oskad. Näiteks on katsed kinnitanud, et koertele meeldivad rohkem need inimesed, kes tema omanikku abistavad. 

Üks taoline eksperiment nägi välja nii, et omanikule anti karp, mida ta avada püüdis ning palus abi kõrvalolevatelt isikutelt, kelleks oli kaks näitlejat. Üks näitejatest kas oli nõus abistama või keeldus ja teine oli passiivne ning ei sekkunud olukorda. Kui samadel näitlejatel paluti järgnevalt samale koerale maiust anda, võttis koer maiuse passiivseks jäänud näitlejalt, aga mitte sellelt, kes tema peremeest karbi avamisel ei abistanud.

Armukadedus

Kui koer saab aru, et teist koera temast paremini koheldakse, keeldub ta käsku täitmast. Näiteks treeniti koera käppa ette sirutama, mida ta meeleldi tegigi, olenemata kiitusest või pakutavast preemiast. Entusiasm kadus aga kiiresti, kui seesama koer nägi, et teine koer triki eest preemiat sai, tema aga ilma jäi. Preemiast ilma jäänud koer keeldus koostööst, hakkas keelega suud lakkuma või end kratsima, mis on koerte tüüpilised stressiilmingud.

Õpivad sõnu

2010. aastal oli boredercolllie Chaser ära õppinud üle 1000 eseme nimetuse. Seda on rohkem kui ükski teine loom on suutnud õppida. Chaser oskas esemeid ka kuju ja funktsiooni järgi kategoriseerida. See on oskus, mida lapsed õpivad kolmeaastaselt tegema.

Interpreteerimine

Kui koer teiselt koeralt uusi trikke õpib, siis ta lihtsalt ei kopeeri, vaid interpreteerib teise koera kavatsusi ja eesmärke ning tegutseb sellele vastavalt.

Ühes eksperimendis õpetas bordercollie treenimata koertele, kuidas tõmmata küpsise kättesaamiseks käpa abil kangi. Kui bordercollie hoidis samal ajal, kui käpa abil kangi vajutas, suus palli, siis teised koerad paistsid arvavat, et bordercollie kasutas kangi surumiseks käppa vaid seetõttu, et tal oli midagi suus ning kui nende kord kätte jõudis, vajutasid nemadki kangi suuga.

Kui aga koertest õpilased märkasid, et bordercollie tõmbas kangi ilma, et tal oleks midagi suus olnud, kasutasid teisedki koerad käppa. See näitab, kuidas koertel on inimestele sarnane omadus oma kaaslasi tundma õppida.

Kuulamine

Kui inimesed ja koerad kuulevad naermist või haukumist, reageerib nende aju sellele ühtemoodi. Nii koeri kui ka inimesi uuriti magnetresonantstomograafia abil ning nende sarnane ajutegevus helide kuulmise ajal lubab teadlastel oletada, et koerte ja inimeste ajupiirkond, mis vastutab helide töötelmise eest, toimib sarnaselt.

Õpivad järeldamise teel

Koerad oskavad õppida sõnu samamoodi nagu inimlapsed seda teevad - tuletades. Kui näidata lapsele punast ja rohelist kuubikut ning paluda ulatada endale kroomi värvi kuubik, mitte punane, annabki laps rohelise kuubiku, teadmata, et kroom omab rohelist varjundit. Koerad oskavad inimeste žeste lugedes sarnaselt järeldusi teha.

Loe ka: Nipid, mis aitavad närvilist koera maha rahustada

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles