Veidrad hobusetõud, kes on päriselt olemas

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üleni kräsulised, kuldselt läikivad või määratult musklis - hobuseid on mitut masti ja mõned neist suisa uskumatud!

Youtube'i kanal Fact Verse toob meieni kümme hobusetõugu, kelle olemasolu on raske uskuda.

Ahhaal-tekiini hobune
Ahhaal-tekiini hobune Foto: Wikimedia

1. Ahhal-tekiini hobune. Seda tõugu tuntakse kui hobumaailma supermodelli. Nad on väga unikaalset värvi, näiteks kõrb, pärl, kuldne, kreemjas. Neil on metaljas läige, samuti on nad väga elegantsed. Need hobused pole mitte ainult kaunid, vaid ka väga sportlikud.

Baškiiri kräsukarvaline
Baškiiri kräsukarvaline Foto: Wikimedia Commons

2. Baškiiri kräsukarvaline hobune. See hobune näeb välja nagu hobuse ja puudli ristsugutis - neil on väga kräsus karv. Mõnedel neist on vaid krässus lakk, teistel aga on üleni lokilised. Lisaks on nad hüpoallergeenilised.

Schwartzwälder Kaltblut
Schwartzwälder Kaltblut Foto: Wikimedia Commons

3. Schwarzwälder Kaltblut. Saksamaa lõunaosast pärit haruldane hobuseliik, teda aretatakse ainult Schwartzwälderi piirkonnas. Väljasuremisohus: hetkel on neid alles vaid umbes 750 isendit. Nende hobuste eripäraks on lakk: see on harukordselt pikk ja väga paks. Tundub suisa, nagu neil oleksid inimjuuksed.

Camargue'i hobused
Camargue'i hobused Foto: Caters / Scanpix

4. Camargue'i hobune. Üks väheseid hobuseliike, kes veel metsikult elavad. Nad on pärit Carmague'i piirkonnas Lõuna-Prantsusmaal.

Exmoori poni
Exmoori poni Foto: Wikimedia Commons

5. Exmoori poni. Briti saarte elanik, mõned neist elavad senini metsikuna. Neil on paks, vetthülgav karvkate, mis kaitseb neid külma eest. Lisaks on neil «konna silmad» - eriti paksud laud, mis aitavad samuti vett eemale juhtida. Ja et talvel ikka tõeliselt soe oleks, on neil ka sooja hoidev aluskarv.

Falabella
Falabella Foto: Wikimedia Commons

6. Falabella poni. Minihobused on unikaalsed ja Falabella poni on üks nendest. Nad on väga tillukesed, enamasti ei kasva nad kõrgemaks kui 80 sentimeetrit. Esmakordselt aretati nad välja Argentinas, Ühendriikidesse imporditi nad 1962. aastal. Nad on nii väikesed, et nendega tohivad ratsutada vaid väga väikesed lapsed. Ponisid kasutatakse ka puudega inimeste juhtloomadena.

Norra fjordihobune
Norra fjordihobune Foto: Wikimedia

7. Norra fjordihobune. Väga tugev ja kaunis hobusetõug, kelle teeb eriliseks karvastiku värv ja kahes toonis lakk.

Gypsy Vanner
Gypsy Vanner Foto: Wikimedia Commons

8. Gypsy Vanner hobune. Originaalis pärit Briti saartelt. Selle hobuse teevad erakordseks paljud asjad: kaunis värv, pikk ja paks lakk, sulgjad karvad ümbritsevad ka tema kapju nagu karvased talvesaapad.

Marwari
Marwari Foto: Wikimedia Commons

9. Marwari hobune. Väga haruldane tõug, pärit Indiast Marwari piirkonnast. Eemalt paistab ta tavalise hobusena, kuid see mulje muutub, kui uurida ta kõrvu - need on pikad ja sissepoole kaardus.

Halter
Halter Foto: Kuvatõmmis

10. Musklihobune. See hobune pole haruldane, tema lihased on - need on sellised keemilise sekkumise tagajärjel. Enamik hobuseid on loomulikult lihaselised, kuid selle hobuse omanik ilmselgelt uskus, et hobune võiks olla veelgi suurem. Hobumaailma bodybuilder'iteks nimetatakse aga hobusetõugu nimega veerandmiili hobune (American Quarter Horse), kellest on omakorda arenenud Halter hobused - nende ideaalne vorm on just selline nagu fotol ja see on paljud loomaomanikud tõeliselt murelikuks teinud. Hobuste ülemäärane musklisse ajamine nimelt toob kaasa palju tervisehädasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles