Viis asja, mida su koer tahaks sulle öelda

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

«Ma lihtsalt ei saa aru, miks mu koer seda teeb!» Oled sinagi teinekord nii ohanud? Siin on asjad, mida koer tahaks sulle öelda, kui ta oskaks rääkida.

1. Kui sa mulle maiust annad, teen ma seda uuesti. See on number üks koerte treenimise reegel, mis sageli ära unustatakse - kui sa koera käitumise eest kiidad ja teda kuidagi selle eest kiidad, teeb ta seda uuesti. Pea meeles, et «maius» ei pruugi olla vaid toit, see võib olla ka tähelepanu, mäng, kontakt. Näiteks kui kutsikas pidevalt sulle peale hüppab ja sa ta õrnal ei öeldes eemale lükkad, võib see tema käitumist sootuks kinnistada.

2. Kui ma hävitan su asju sinu äraolekul, ei püüa ma sulle kätte maksta. Eemalolekuärevus on koerte puhul väga levinud, kirjutab news.com.au. Sageli on asjade lõhkumine üks selle sümptomitest.

3. Mitte kõikidele koertele ei meeldi koertepargis. Need ei ole kohad, mis oleksid kõigile koertele toredad, vaid võivad hoopis stressi tekitada.

4. Palun ära karista mind. Varem oli koerte karistamine õpetamisvahendina väga levinud ning inimesed uskusid, et koerad vajavad tugevat karjajuhti. Uuringud on aga näidanud, et nii see siiski pole. Karistamine on ebaefektiivne ning halvemal juhul võib agressiooni suurendada.

5. Ka koerad võivad muutuda dementseks. Kui koerad vananevad, muutuvad nende ajud sarnaselt meie omadele. Märgid, et su koer võib kannatada dementsuse all: disorienteeritus, muutused unemustris, endasse tõmbumine või liigne klammerdumine, ärevuse tõus, segadus, tuppa pissimine, aktiivsustaseme muutus. Mine kindlasti koeraga arsti  juurde!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles