Top 10: riigid, kus elab kõige rohkem kasse

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kuulus Aoshima kassisaar lausa kubiseb hiirekuningatest.
Jaapani kuulus Aoshima kassisaar lausa kubiseb hiirekuningatest. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Alates antiikajast on kassid hoidnud inimeste vara näriliste eest ning neist on saanud armastatud kaaslased. Tänapäeval on nende arvukus nii suur, et võib põhjusega väita, et tegemist on ühe populaarsema lemmikloomaga. Worldatlas.com on pannud kokku nimekirja riikidest, mis on kasside arvukuse poolest maailmas esirinnas.

10. Jaapan (7,25 miljonit)

Jaapanlastel on juba ammustest aegadest kassidega hea suhe. Rahvuslik kiindumus kasside vastu on nii suur, et need neljajalgsed karvapallid on jõudnud ka Jaapani kirjandusse ja kultuuri.

Jaapan saab uhkustada ka päris mitme kassisaarega. Esimene, Tashirojima, asub Jaapani edelaosas ning kasse elab seal rohkem kui inimesi. Saarel paikneb isegi kassialtar, kus kasse austatakse lootuses, et nad head õnne toovad. Teine kassiparadiis asub Aoshima saarel, mis on kassisõpradest turistide üks lemmiksihtkohti.

Lisaks sellele, et Jaapani kodudes peetakse palju kasse, armastavad jaapanlased kassikohvikuid, kus aega veeta ja loomatoidupoode, kus käia oma lemmikutele süüa ostmas. Kasside koguarvuks arvatakse Jaapanis olevat 7,25 miljonit.

9. Ukraina (7,5 miljonit)

Ukrainas elab umbes 7,5 miljonit kassi. Kahjuks on riigis välja palju hulkuvaid loomi ning see, kuidas kodutuid kasse koheldakse, on pälvinud rahvusvaheliste loomakaitseorganisatsioonide halvakspanu. Riigis puuduvad ka pädevad loomakaitseseadused ning loomade kohtlemise eeskirjad. See puudujääk ongi põhjuseks, mis hulkuvate loomade arvukus nii suur on.

8. Saksamaa (7,75 miljonit)

Saksamaal arvatakse hinnanguliselt elavat 7,7 miljonit kassi ning nende hulgas on ka hulkuvaid kasse üsna palju, isegi miljoneid. Põhjuseks on kastreerimata nn vabakäigukasside suur hulk. Elanikkonna tungivatele soovidele vastu tulles keelas valitsus hulkuvate kasside tapmise ning on sätestatud humaansed regulatsioonid kodutute kasside arvukuse piiramiseks.

7. Suurbritannia (7,75 miljonit)

Suurbritannia on maailmas eesrinnas kõige paremini läbimõeldud loomapidamiseeskirjade poolest. Sellele vaatama on hulkuvate kasside osakaal riigis võrdlemisi suur. 85 protsenti sündivatest kassipesakondadest on planeerimata, mis tähendab, et lõppkokkuvõttes läheb see riigis olevatele varjupaikadele vägagi kulukaks.

6. Itaalia (9,5 miljonit)

Armastatud kodukassid naudivad Itaalias suuri privileege, aga ka hulkuvate kasside elu pole seal väga halb. Neil lubatakse vabalt tänavatel ringi liikuda nagu nad ise tahavad ja neid armastatakse.  Riigis on palju varjupaiku, kus loomi ei eutaneerita. Neist üks kuulsamaid -  Torre Argentina - asub Roomas. Kuid hulkuvad kassid on enda koduks valinud ka mitmeid ajaloolisi ja turistide hulgas populaarseid vaatamisväärsusi, näiteks Colosseumi.

Palju on ka tädikesi, kes hulkuvaid kasse toidavad ja nende eest jõudumööda hoolt kannavad. Riigis elab kokku umbes 9,5 miljonit kassi.

5. Prantsusmaa (9,5 miljonit)

Prantslased omavad kasse mitmel eri põhjusel. Mõned teevad seda suurest armastusest kasside vastu, teised aga puhtpraktilistest kaalutlustest. Riigis on loomapidamisele kehtestatud ranged reeglid, näiteks peavad kassiomanikud oma lemmikud andmebaasis registreerima ning igal kassil peab olema tätoveering või mikrokiip, mis võimaldab vajadusel looma identifitseerida ja õigele omanikule tagastada. 

Rangetele eeskirjadele vaatamata on ka Prantsusmaal hulkuvate kasside arv võrdlemisi suur. On olnud kuulda isegi juhtumeid metsikute kasside rünnakutest inimeste ja koerte vastu. 

4. Brasiilia (12,5 miljonit)

Brassiliias elab kokku umbes 12,5 miljonit kassi, aga kuna puudub register, ei tea kiisude  täpset arvu keegi. Ilmselt nende arvukus vähenemistendetsi ei näita, vaid pigem kasvab. Aastatel 2007-2012 kasvas kasside arvukus riigis lausa 37,6 protsenti.

3. Venemaa (12,75 miljonit)

Üldiselt suhtuvad venelased oma lemmikutesse sooja südamega ja on hoolitsevad. Paljudes kodudes elab üks kass või rohkemgi ning suur osa neist on tänavalt päästetud.

Kahjuks on ka kodutute kasside arvukus siiski suur. Aeg-ajalt satuvad kodutud kassid ka uudistesse, kui on millegi erakordsega hakkama saanud.  Näiteks päästis Obninski linnas tänavakas Marsha vanemate poolt külma trepikotta jäetud imiku külmumissurmast, kui teda oma kehaga soojendama asus ning valju kräunumisega majaelanikele teada andis, et midagi on valesti. Loomulikult sai Marshast sai peale seda rahvuskangelane.

2. Hiina (53 miljonit)

Riigis, kus elab umbes 53 miljonit kassi, näitab kodutute kasside arv tõusutendentsi. Ainuüksi pealinnas Pekingis, kus enne 2008. aasta olümpiamänge paljud kassid tänavatelt likvideeriti, on tuhandeid kodutuid kasse.

Paljud kassid satuvad tänavale hülgamise tõttu, olgu põhjuseks siis kolimine või hirm haiguste ees. Õnneks tegutsevad Hiinas loomakaitseorganisatsioonid, kes mõjutavad valitsust, et võetaks vastu leebemad kasside arvukuse kontrollimise meetodid.

1. Ameerika ühendriigid (76,5 miljonit)

Võib väita, et kassid on ameeriklaste armastuimad lemmikloomad. Igas kolmandas majapidamises on pereliikmeks kass. Lisaks sellele, et ameeriklased hoolitsevad oma lemmikute eest, avavad oma uksed ka hulkuvatele kassidele. Umbes 34 protsenti kassiomanikest võtavad oma perre kodutu kassi ning vaid kolm protsenti soetavad tõupuhta looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles