Kuidas aru saada, kas kutsikast saab hea juhtkoer?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Kutsikatest, keda treenitakse tulevasteks juht- ja abikoerteks, lõpetavad koolituse edukalt umbes 70 protsenti. Põhjus, miks osa kutsikaid häid tulemusi ei suuda näidata, ehkki eeldusi selleks on, võib teadlaste hinnangul peituda nende ema käitumises, kirjutab New Scientist.

Juhtkoerad peavad suutma probleeme lahendada ning oskama ära tunda takistusi ja neist mööduma. Lisaks peavad nad oskama ignoreerida impulsse – näiteks suutma vastu panna soovile mööduvaid oravaid taga ajada. Iga koer seda ei suuda ja isegi mitte kõik need koerad, kes on aretatud juhtkoera tööd tegema.

Selleks, et kindlaks teha, mis siis õigupoolest ennustab juhtkoera kõlblikkust tulevaseks tööks, viis Pennsylvania ülikooli teadlane Emily Bray ühes kolleegidega läbi uurimistöö, mille käigus jälgiti kokku 98 tulevasteks juhtkoerteks õpetatavat koera alates nende sünnist kuni kaheaastaseks saamiseni.

Lähtuvalt varasematest uuringutest, mis käsitlesid emase koera suhet oma kutsikatega, järeldas Bray algselt, et mida rohkem ema kutsikatega tegeleb, seda hakkama saavamad ja õppimisvõimelisemad on kutsikad.

Enda juhitud uurimistöö viis Bray aga hoopis vastupidisele järeldusele: nende kutsikate hulgas, kelle ema oli kõige tähelepanelikum hoolitseja ja oma kutsikatega kõige rohkem aega veetis, oli juhtkoerte programmi edukaid lõpetajaid vähem.

Neid tulemusi aitavad selgitada teadlaste tähelepanekud. Nimelt leidsid teadlased, et nende kutsikate hulgas, kelle eest hoolitsemise hetkel koeraema kas seisis või istus, oli juhtkoerte programmi mittelõpetanuid vähem. Aga nende kutsikate hulgas, kelle eest hoolitses koeraema pikali olles, oli koolituse mittelõpetanuid rohkem.

Bray arvates võib põhjus olla selles, et nendel kutsikatel, kelle eest ema lamades hoolitseb, on elu mugavam, nad saavad varases elus vähem väljakutseid ja seetõttu ei ole neil probleemide lahendamise oskus nii hästi arenenud.

Bray arvab, et sellised uurimistööd aitavad koolitajatel valida kutsikaid nendest pesakondadest, kus koeraema hoolitseb oma kutsikate eest veidi tagasihoidlikumalt.

Loe ka: Miks on koeratõud välimuselt ja kasvult nii erinevad, aga kassitõud mitte?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles