Fotod: hooletult paigaldatud kaelarihm võib kassile saatuslikuks saada

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RSPCA / SWNS.com/Scanpix

Suurbritannias jagas Briti kuninglik loomakaitseühing pilti kassist, kellel põhjustas liiga lõtv kaelarihm piinavaid vigastusi ning pöörab loomaomanike tähelepanu ohtudele, mis võivad kaasneda kui kaelarihmastatud kass vabalt õues käib.

Inglismaal Kingston upon Hullis jõudis loomakliinkusse kass nimega Nugget, kellel põhjustas liiga lõdvalt paigaldatud kaelarihm piinava vigastuse. Kassi käpp takerdus rihma kinni ning tulemuseks oli suur hõõrdumisest põhjustatud sügav haav looma kaenla all.

Kui arstid kaelarihma lõpuks eemaldasid, tuli koos rihmaga ära ka ports karvu ning tükk nahka.

Haabersti loomakliiniku loomaarst Tatjana Šabarova sõnab, et kaelarihmaga võib kaasneda hulk ohte. Näiteks võib kass rihmapidi kusagile lihtsalt kinni jääda. Rihma paigaldades peaks jälgima, et see oleks piisavalt lõtv, et kassi pea vajadusel rihmast läbi mahub, kui ta kusagile kinni peaks jääma, ent samas mitte nii lõtv, et käpp või käpad sealt läbi mahuvad.

Õues käiva kassi puhul soovitab loomaarst ettevaatuse mõttes mitte kasutada ripatsiga kaelarihma, sest kassidele meeldib hiilida ning ripats võib näiteks sademevee äravoolu resti külge kinni jääda.

Üldse soovitab Šabarova vabalt õues käivate kasside puhul õnnetuste vältimiseks kasutada kas kirburihma, mille kinnitus avaneb ise, kui kass kusagile kinni jääb või jätta rihm paigaldamata. Kindlasti peaks kass olema kiibistatud, et kadumise korral oleks võimalik teda leida.

Foto: RSPCA / SWNS.com/Scanpix

Loe ka: Lahtine või poolavatud aken võib kassile surmalõksuks osutuda

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles