Tallinnas kortermaja katusel nädalajagu konutavat valget tuvi ähvardab näljasurm

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Tallinnas Kalamaja linnaosas konutab majakatusel juba üle nädala üks valge tuvi. Tema paariline hukkus mõned päevad tagasi autorataste all.  Linde kasutati reklaamiklipi filmimisel ning uskudes tuvikasvatajate lubadust, jätsid filmijad linnud maha, lootuses, et nad ise koju lendavad.
 

18. juulil toimusid Kalamajas reklaamfilmi võtted, millest jäi kaks valget tuvi. Kokku kasutati võtetel nelja tuvi, kellest kaks kohe ära lendasid, kuid teised kaks maandusid Salme tänava kortermaja katusele ja jäidki sinna ootama. Mõni aeg hiljem leidis üks tuvi oma otsa autorataste all ning teine ootab samas kohas veel nädal aega hiljemgi, sest ei leia koduteed. 

«Viskasin vettinud saia, kuna arvasin, et kuidagi peavad nad oma energia saama. Hõikasin välja ka Kalamaja Facebooki gruppi, et kes need filmijad olid, palun püüdke linnud kinni ja viige kõik näitlejad ikka pärast võtteid koju. Sealt sain kontakti ja suhtlesin ka filmi projektijuhiga, kes oli mõistlik ja ütles, et nende tellitud «tuvimees» ütles, et linnud lendavad ise koju... milles ka nemad kahtlesid,» sõnas anonüümseks jääda soovinud Kalamaja elanik.

Filmimeeskonna liikmed püüdsid ka ise linde kätte saada, aga ilma heade vahenditeta on see oluliselt raskendatud. «Õhtul avastasin, et üks tuvidest oli autoteel surnud ja autod kihutasid nii, et sulgi lendas...käisin ja koristasin ära, sest minul oli seda valus vaadata,» rääkis murelik elanik.

Linde on püütud hiljemgi korduvalt kätte saada, aga tulutult. Ümbruskaudsed naabrid on üksildast tuvi toitma hakanud, aga kätte ta end ei anna. 

Eestmaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner sõnab, et juhul, kui filmivõtetel kasutatakse lemmikloomi, kes seda tegevust naudivad, ei ole loomakaitsjatel mingeid etteheiteid, aga kui tegu on majandusliku kasu saamisega ning sunnitakse elusolendeid vastu nende tahtmist selles osalema, on see taunimst väärt. «Selge on see, et koju tagasi jõudmata tuvid hukkuvad, sest on harjunud inimese hoole all elama ning pole kohanenud looduses ise toitu otsima. Kasvatajad väidavad küll, et linnud lendavad koju tagasi, aga pahatihti juhtub nii, et nad ei lenda ja siis nad jäävad jänni. Need, kes ei tagasi ei lenda, on selles äris loomulik kadu.»

Valner möönab, et viimasel ajal on levinud tuvide kasutamine pulmades, kus pruudi neiupõlvenimi tuvidega «ära saadetakse». Valner paneb inimestele südamele enne mõelda, millisesse olukorda nad oma tegevusega linnud panevad. Koduteed leidmata on osa neist peagi röövlooma saagiks langenud või auto alla jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles