Miks kassid vahel keskendunult ühte punkti jõllitavad?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Tundub ju hirmutav, kui kass keset ööd pimedas toas ühte punkti  jõllitama jääb? Tekib küsimus, kas kass on hulluks läinud või ta tõepoolest näeb midagi kahtlast. Miks kassid küll niimoodi teevad?

«Kui kass ühte punkti jõllitab, võib ta täheldada vaevu hoomatavat liikumist, sest kasside nägemisvõime on palju täpsem kui meie, inimeste, oma,» sõnas veterianaar Rachel Barrack väljaandele The Dodo.

2014. aastal läbiviidud uuring näitas, et nii kassid kui ka koerad näevad ultraviolettvalgust. UV-nägemise võime võib selgitada lemmikloomade kohati kummalist käitumist. Näiteks on kassid võimelised nägema lilleõite UV-märgiseid, mis juhatavad mesilasi nektari juurde ning uriinimärgiseid.

Võrreldes inimeste silmadega on kassi silmade võrkkestal kuus kuni kaheksa korda valgustundlikke kepikesi, mis tähendab seda, et nad näevad hästi ka hämaras.

Aga kuidas selgitada seda, et kui koerad samuti nii hästi näevad, miks siis nemad neurootiliseks ei muutu ning suudavad täiesti rahulikud olla? Barrack selgitab, et asi ongi kassi natuuris.

«Kassid, erinevalt koertest või teistest loomadest on loomu poolest uudishimulikumad. See selgitabki nende mõnikord nende ettearvamatut käitumist.» selgitas Barrack lühidalt kasside omapära.

Loe ka: Levinud vead, mida värsked kassiomanikud teevad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles