Eesti Loomakaitse Seltsile teevad muret salamisi tegutsevad «kutsikavabrikud»

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pr
Pr Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kutsikavabrikutes paljundatakse koeri raha teenimise eesmärgil, seejuures ei pöörata tähelepanu loomade heaolule. Koeri paaritatakse liiga tihti ja pojad võetakse emalt liiga varakult ära.

«Kutsivabarikute puhul on tavaline see, et koera ostja ei näe, millistes tingimustes looma peetakse. Müüjaga kohtutakse avalikus kohas turul või mõnes parklas. Arveldamine toimub tavaliselt sularahas, mistõttu kaebusi on tagantjärele keeruline esitada,» sõnas Eesti Loomakaitse Seltsi kommunikatsioonijuht Liisa-Indra Pajuste ERRi raadiouudistele.

«Pojad on haiged, aga inimesed mõtlevad, et tingimused on õudsed, ma päästan nad ära,» kirjeldab Paljuste tüüpilist olukorda.

Alati peaks kutsikad ostma usaldusväärse müüja käest. Enne koera ostmist peaks küsima luba tutvuda koera ema ja võimalusel ka pesakonnaga. Tuleb vaadata, et kutsikad poleks loiud ning et neil oleks veterinaarpass. Passist jälgida, et loom oleks kiibitud, vaktsineeritud ja kantud lemmikloomaregistrisse.

Kui märkate kahtlasi inimesi kutsikaid müümas või satute kutsikavabriku otsa, tuleks pöörduda Eesti Loomakaitse Seltsi poole ning esitada kaebus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles