Kuus looduslikku abivahendit, mis autosõitu kartva koera maha rahustavad

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui koer ei suhtu autosõitu ülearu positiivselt, aga suvilasse ja tagasi saada on vaja, siis tasub haarata mõne rahustava vahendi järele. Portaal I Heart Dogs toob välja kuus looduslikku rahustit, mis aitavad ärevust ja erutust taltsutada.

Palderjan

Palderjan on üldtuntud rahustava toimega taim, mis leevendab pingeid ja ülierutuvust. Koerale võib anda palderjani kuivatatud puruna, keerates pudi vorstiviilu sisse või anda koos maiusega. Kui koer autosõitu pelgab, tasub palderjani anda enne reisi. On olemas ka palderjane sisaldavaid maiuseid.

Melatoniin

Melatoniini eritumine toimub öösel magades. Ärkveloleku ajal sissevõetuna aitab melatoniin stressirikkas olukorras rahuneda. Eriti efektiivselt võib melatoniin mõjuda ärevusprobleemiga koertele. Rahustav toime võib püsida kuni kaheksa tundi. Enne koerale manustamist tuleb kindlasti veenduda, et kapslis ei sisaldu kunstlikke magusaineid.

Lavendel

Lavendli lõhnal on inimesele rahustav toime ja see aitab uinuda. Sama efekt on lavendlil ka koerale. Lavendli eeterliku õli sissehingamine reguleerib kortisooli (peamise stressihormooni) taset veres. Tilguta enne autosõitu tilk või paar lavendliõli näiteks koera alustekile.

Kannatuslill

Kannatuslill on tuntud uneravim ja lõõgastaja. Taimes sisaldub unikaalne segu flavonoide ja isegi looduslikku vastet heaoluhormoonile serotoniinile. Kannatuslille kohta on tehtud teadusuuring, milles võrreldi selle toimet tavapäraste ärevusvastaste ravimitega, ning leiti, et erinevalt ravimitest ei põhjusta taim uimasust, ent toime on siiski võrreldav ravimite omaga.

Sidrunmeliss

Sidrunmelissi tarvitatakse ärevuse, närvilisuse, unehäirete ja uinumisraskuste korral. Taim aitab rahustada ka närvilist koera. 

Kummel

Kummelitee rahustab ning mõjub väga hästi seedeprobleemide korral. Närvilisele ja ärevale koerale võib anda veidi kummelitõmmist juua või leotada maiust kummelitees ning seejärel pakkuda koerale. 

Loe veel: Haigused, mille koeraomanikud võivad lemmikult saada ja kuidas seda vältida

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles