Seda tüüpi loomaomanikud muudavad koera närviliseks

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Tuleb välja, et koerad on omanikega tõepoolest emotsionaalselt seotud. Mida ärritunum ja neurootilisem peremees, seda ärevam on ka koer, kirjutab portaal I Heart Dogs.

Viini ülikoolis läbi viidud eksperiment, milles osales 132 koeraomanikku näitas, et koerad, kelle omanikud kalduvad olema pessimistlikumad, on ärevusele altimad.

Koeri mõjutab peremeeste emotsionaalne seisund vägagi. Uuringu tulemused näitasid, et neurootiline inimene, kes võtab rahuliku koera, mõjutab koera niivõrd, et muudab temagi ärevusele vastuvõtlikumaks.

Koeri ja nende omanike testimisel kasutati mitmeid meetodeid. Näiteks paigutati nad täiesti tundmatusse ruumi, koerad eraldati omanikest ning seejärel lasti neil uuesti kokku saada ning tehti katse ohtu kujutava ja suusamaski kandva võõraga. Tulemustest selgus, et neurootiliste omanike koerad tulid stressirikaste olukordadega halvemini toime.

Teadlased märgivad, et ainuüksi neurootilisusele kalduvad omanikud pole süüdi selles, et koer halvasti stressi talub, vaid ka need omanikud, kes ei jaga oma koerale piisavalt tähelepanu, tekitavad loomas sellega ärevust. 

Üldiselt järeldab uuring, et mida rahulikum ja lõdvestunum on peremees, seda rahulikum on ka koer.

Loe veel: Kolm olulist asja, mida kaaluda enne teise koera võtmist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles