Põnev ajalugu: kuus silmapaistvat kassi, kes teenisid vapralt armees

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakass Peebles
Laevakass Peebles Foto: Wikimedia Commons

Küllalt on lugusid armees teeninud koertest, kes on aidanud pomme leida või päästnud inimesi. Aga selliseid vapra loomuga sõdureid on olnud ka kasside hulgas. Cattime on välja toonud kuus silmapaistvat kassi, kelle teened inimkonna ees on nad igaveseks ajalukku talletanud.

Merekass Simon

Simoni leidis Hong Kongi sadamast üks Briti meremees, kes kassi sõjalaeva HMS Amethyst pardale smugeldas. Selles, et kassid Teise maailmasõja ajal laevades elasid, ei olnud midagi ebatavalist, vurrulised püüdisid seal sõdurite toidule hammast ihuvaid ning laevaköisi järavaid hiiri ja rotte. Simon asuski kohe tööle ja meremehed hakkasid sageli oma vooditest surnud rotte leidma.

Simon oli jõudnud umbes aastajagu rahulikult laevakassi ametit pidada, kui HMS Amethyst Nankingi juures lahingusse sattus. Simon sai šrapnellist haavata ning kukkus trümmi. Kass oli kaheksa päeva kadunud ja laevameeskond arvas, et hiirekuningas on surnud. Õnneks ilmus Simon uuesti välja, aga ta oli väga janune, kaetud kuivanud verega ning tema vurrud ja kulmud olid täiesti ära põlenud. 

Isegi haavatuna täitis Simon oma kassikohuseid ning jätkas rottide mahanottimist. Tal õnnestus tabada ka eriti suur ja nahaalne laevarott, kes oli meeskonnale osutunud eriliseks tüütuseks. Loomulikult omistati Simonile tiitel töökuse eest ning ta sai teisigi preemiaid. Kahjuks suri Simon peagi vigastuste tõttu tekkinud komplikatsioonidesse, kuid ta sai väga uhked ja väärilised matused.

Foto: Wikimedia Commons

Krimmi-Tom

1854. aastal, kui Briti ja Prantsuse sõdurid piirasid Krimmi poolsaarel Sevastopolit, puutusid nad kokku Vene talve tõelise karmusega.

Kapten William Gair märkas juhuslikult triibulist kassi, kes oli täiesti taltsas ning ei kriimustanud ega urisenud. Kass hakkas sõduritega koos elama. Ükskord jooksis Tom sõjaväelinnakust välja ning mehed järgnesid talle. Tom suundus varemete poole, mis oli hulgaliselt rotte kokku meelitanud. Selgus ka põhjus - varemes asusid salaruumid, kus hoiti toitu. Seega oli Tom tahtmatult sõdurid lausa kullasoonele juhtinud. Niimoodi sai Tomist kangelane ilma, et ta oleks pidanud selleks suurt vaeva nägema.

Tomi võtsid Briti sõdurid kaasa Londonisse, kus ta kahjuks peagi suri. Temast tehtud topis, mida hoitakse muuseumis.

Peebles

Peebles veetis Teise maailmasõja sõjalaeva HMS Western Isles pardal, loomulikult hiirepüüdjana. Tal oli teinegi ülesanne - lahutada sõjaväelaste meelt. Peebles oskas muuhulgas läbi rõnga hüpata ja käppa anda. Peeble'il läks väga hästi, sest ta elas meelt lahutava laevakassina Teise maailmasõja ilusti üle.

Foto: Wikimedia Commons

Tiddles

Tiddles lausa sündis merel. Täpsemalt sõjalaeva HMS Argus pardal. Hiljem teenis ta sõjalaeva HMS Victorious meeskonnaliikmeid. Tiddles pidi oma töös olema suurepärane, sest ta veetis terve oma elu erinevatel lennukikandjatel ning seilas laevakassina 1940ndatel pea viie tuhande kilomeetri jagu merd.

Foto: Wikimedia Commons

Salty

Salty oli Teise maailmasõja ajal USA rannavalve maskott. Ta oli esimene kass, kellel oli au võtta osa päästeoperatsioonist, ning sattus selle tõttu ka ajalooraamatutesse. See tähtis sündmus juhtus Salty enda jaoks täiesti kogemata, ta oli juhuslikult koos oma pojaga lennukis sel ajal, kui meeskond merre kukkunud sõjalennuki piloodile appi suundus.

Pooli

Pooli sündis 4. juulil 1944 Pearl Harbouris. Ta võeti USA sõjalaeva USS Fremont pardale, kus ta oli tunnistajaks nii mõnelegi karvu hirmust turri ajavale lahingutegevusele, kuid Poolil oli oma meetod lahingute üleelamiseks - ta läks laeva postiruumi ja puges postikotti magama.

Tõeliseks ohuks Pooli elule osutus hoopis laeva kojunaasmine. Mõned sõdurid kartsid, et neid pannakse kodusadamas kassi pärast karantiini ning kaalusid Pooli viskamist üle parda. Õnneks oli Poolil piisavalt poolehoidjaid, nii et kassi juurde pandi kolmeks päevaks enne laeva randumist ööpäevaringne mehitatud valve.

USAs elas Pooli pika ja õnneliku elu.

Foto: Wikimedia Commons

Loe veel: Mis sai Titanicu pardal olnud koertest?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles