Igaveseks kadunud: Namiibias tapeti viimane viiest dokumentaalfilmis kuulsaks saanud lõvivendadest

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Namiibia kõrbes elanud isalõvid olid erilised spetsiaalse kõrbeeluks kohastumuse tõttu.
Namiibia kõrbes elanud isalõvid olid erilised spetsiaalse kõrbeeluks kohastumuse tõttu. Foto: Theo Allof/picture alliance / moodboard/Scanpix

Namiibias tapsid farmerid viimase viiest lõvist, kes said loodusesõpradele tuntuks National Geographicu dokumentaalfilmi vahendusel ja keda tunti koondnime Viis musketäri all.

Kolm viiest lõvivennast mürgitati Namiibias Kunene ringkonnas eelmise aasta augusti alguses, mõni aeg pärast seda, kui lõvipere üks vendadest juulis mürgitati, kirjutab Daily Mail.

Peale mürgitamisjuhtumit pidi neli isalõvi pidi transporditama Namiibia teise piirkonda, kuid kolm vendadest ei elanud selle momendini. Seetõttu viidi turvalisuse kaalutulustel üle vennakestest viimane, Tullamore'i nimeline lõvi.

Lõvidest vennakesed said kuulsaks tänu National Geographicu dokumentaalfilmile «Vanishing Kings». Pärast teise piirkonda üleviimist lõi Tullamore uue karja. Nii Tullamore kui ka emalõvi varustati kaelarihmaga.

Tullamore, emalõvi ja nende kaks kutsikat võidi tappa juba mõni aega tagasi. Loomade kadumisest teatas teadlane Flip Stander tänavu aprilli alguses.

Täpseid andmeid selle kohta, kuidas lõvipere otsa leidis, pole teada, aga farmerite ja suurte kaslaste vahel on pikemat aega konflikt püsinud. Pärast tapmist lõvide kaelarihmad põletati.

Oht tapetud saada ähvardab teisigi Namiibias alles jäänud lõvisid, keda arvatakse hinnanguliselt olevat umbes 150. 

Namiibia keskkonna- ja turismiminister Pohamba Shifeta ütles, et juhtumi uurimisega tegeldakse ning kurjategijaid karistatakse.

Lõvid olid unikaalsed, sest neil oli välja arenenud spetsiaalne kohastumus eluks kõrbes: tihe, kõrgete temperatuuride eest kaitsev kasukas ja võime pikka aega ilma veeta hakkama saada.

Loomakaitsjad näevad vaeva, et hoida rahumeelset suhet lõvide ja kohalike elanike vahel, kelle kariloomi lõvid küttimas käivad.

Suurbritannia heategevusorganisatsioon Spots and Stripes Conservation koostöös organisatsiooniga Desert Lions Human Relations Aid kogub raha, et varustada farmereid vahenditega, mis aitavad hoiatada lõvi lähedaololeku eest.

Loe veel: Tsirkusest päästetud lõvi leidis südamedaami

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles