Lemmiku vanaduspõlv: nõuanded, kuidas käituda, kui koer on kurt ja pime

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakas koer vajab rohkem tähelepanu.
Eakas koer vajab rohkem tähelepanu. Foto: Dogs Trust / SWNS.com/Scanpix

Iga koeraomaniku elus jõuab ükskord kätte päev, mil tema lemmik ei ole enam nii energiline: koera liikumine muutub aeglasemaks ning tema meeled tuhmuvad.

Vanaduspõlve veetvad koerad vägagi toredad kaaslased, kuid nad vajavad rohkem hoolt ja tähelepanu. Lemmikuga arvestades tuleb elu veidi ümber korraldada: anda talle rohkem aega väljapuhkamiseks, asendada tempokad mängud rahulikemaga ning vähendada jalutuskäikude kestust, kirjutab portaal Global Animal.

Kui koer on nägemise kaotanud ning tema kõrvakuulmine on tuhmunud, on temaga suhtlemiseks abiks järgmised nõuanded:

  • Ole ettevaatlik koera puudutades, kui ta magab. Väldi tema reite või keha tagaosa järsku paitamist, sest see võib koera, kelle meeled ei ole enam teravad, ehmatada ja panna arvama, et keegi võõras üritab talle ligi hiilida.
  • Kui pime koer on ärkvel, aga ei reageeri hüüdmisele, siis kasuta tema tähelepanu äratamiseks taskulampi. Samal ajal anna talle maiust ning peagi õpib pime koer sinu suunas pilgu pöörama, kui tema suunas valgust näidata. 
  • Kui magavat koera paitades äratada, tuleks vältida tugevat survet, pigem silitada õrnalt kasukat ja oodata, kuni ta ärkab. Tasub olla järjekindel ja paitada koera iga kord samast kohast, sest niimoodi õpib ta aru saama, et see, kes teda äratab, on tema pereliige.
  • Eakad koerad, kellel on nägemine ja kuulmine tuhmunud, võivad olla vägagi head lõhnatundjad. Koera võib äratada ka kätt tema nina juures hoides. Tõenäoliselt tunneb ta peremehe lõhna ära ning ärkab.

Mida vanemaks koer saab, seda rohkem meenutab ta kassi, kes veedab suurema osa päevast magades. Kohanda oma tegutsemist vastavalt tema vajadustele, et tema kuldsed aastad oleks tore aeg teile mõlemale.

Loe veel: Kuidas käituda olukorras, kui laps tahab lemmiklooma

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles