Olulised asjad, mida tasub kassi liivakasti kohta teada

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seda, et kass liivakasti kasutamist ära ei õpi, kassiomanikud kartma ei pea.
Seda, et kass liivakasti kasutamist ära ei õpi, kassiomanikud kartma ei pea. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Kassid on liivakasti osas vägagi nõudlikud ja selleks, et lemmik end hästi tunneks, peab tema WC olema laitmatu ja meele järele, kirjutab Animal Planet.

Õpetades kassipoega liivakasti kasutama, on oluline valida selline mudel, mis võimaldab loomale mugavalt siseneda ja väljuda. Hea, kui kast on plastist, vastupidav ja kergesti puhastatav.

Täiskasvanud kassi puhul tuleb arvestada, et liivakast oleks piisavalt avar, et kass saaks seal vabalt ringi pöörata.

Liivakasti elamisse paigutades tuleb valida vaiksem koht, mis on samas kergesti ligipääsetav. Kassid on nõudlikud tualetikasutajad ja kui nende liivakast asub kohas, kus sajad jalapaarid pidevalt mööda käivad, on see nende jaoks ebamugav ning pirtsakam loom üldse ei pruugigi hakata liivakasti kasutama.

Kuna kassid on puhtusearmastajad, on liivakasti kasutamine kassidel instinktiivne tegevus ja nad saavad selle selgeks võrdlemisi kiiresti. Kui koju võetakse kass, kes ei ole varem liivakasti kasutanud, tuleks teda kohe tualetiga tutvustada.

Õppimisperioodil tasub liivakast panna kohta, kus on kassil seda mugav kasutada, hiljem võid tõsta kasti sobivamasse kohta, samal ajal silmas pidades, et loomal seda ikkagi mugav kasutada oleks.

Kui kass alles õpib liivakasti kasutama, tõsta ta kasti pärast uinakut või söömise ja mängimise järgselt. Igatahes tasub jälgida, millal võiks kass soovida häda teha ning tutvustada talle tualetti. Seda tegevust peaks esimestel õppimispäevadel kindlasti kordama.

Kindlasti on oluline jälgida ka kassi liivakasti puhtust ning korrastada seda vähemalt kord päevas. Kassid on pirtsakad ja kui kast on must või ebameeldivalt lõhnav, keelduvad nad seal käimast.

Juhul, kui kassile on leitud sobiv liiv, tasub selle juurde jääda. Selle pärast, et kass liivakasti kasutama ei õpi, muretseda ei tasu. Kui kass liivakastist eemale hoiab, võib põhjus olla selles, et talle ei meeldi allapanu, kast on puhastamata või asub talle ebasobivas kohas.

Loe veel: Viis asja, mida peaksid kasside hammaste kohta teadma

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles